„Klubrádió
A lényeg

Gulyás a Pegasus-ügyről: Én semmilyen szoftvert nem vásároltam

20/07/2021 23:19

| Szerző: Klubrádió

A Miniszterelnökséget vezető minisztertől az RTL Klub szerette volna megtudni, hogy megvette-e a magyar kormány a megfigyelési botrányban érintett programot, az izraeli NSO cég Pegasus nevű kémprogramját. Gulyás Gergely a többi között azt válaszolta: „Én semmilyen szoftvert nem vásároltam”.

Ahogy a Telex felidézi, Varga Judit igazságügyi miniszter (aki kiadhat engedélyeket titkos adatgyűjtésre – erről beszélt Magyar György kedden rádiónknak) hétfőn azt mondta ugyanerről: „Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van!”.

Gulyás Gergely az RTL Klubnak arra a kérdésére, hogy „vásároltak izraeli kémszoftvert, miniszter úr?”, ennél kevésbé komoly választ adott, amikor azt mondta: „Én semmilyen szoftvert nem vásároltam”.

Hozzátette, „az ilyen vásárlásoknak a nyilvánossága is kérdéses, egyet tudunk mondani, hogy magának a titkos információgyűjtésnek világos szabályai vannak, ezek a szabályok évtizedek óta rögzítettek, ezeket kell betartani”, majd megismételte, amit Pintér és Varga is elmondott, hogy minden szabályt betartottak a titkos adatgyűjtéseknél.

A konkrét szoftverre vonatkozó megismételt kérdésre azt mondta, „az, hogy ki milyen eszközt használ a lehallgatásra, ez nem nyilvános információ, és talán nem is kormánydöntés, hanem alacsonyabb szintű döntés születik róla. Ez egy technikai kérdés. Nincs jelentősége annak, hogy mi a technikai eszköz, minden államnak van alkotmányvédelmi tevékenysége, minden államnak van hírszerző tevékenysége.”

(Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd)