„Klubrádió
A lényeg

Merkel: Csak olyan országoknak szabadna kémszoftvert eladni, akik azt ellenőrizhető módon használják

22/07/2021 13:30

| Szerző: Klubrádió

Angela Merkel szerint nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását.

"Szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez, mert fontos, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe" – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben. Szerinte nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását.

Merkel arra a vizsgálatra reagált, amelyből kiderült, hogy az izraeli NSO vállalat által gyártott Pegasus kémprogramot számos esetben használták újságírók, politikusok és aktivisták megfigyelésére globális szinten – írja a 24.hu.

A Pegasus-botrány

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.