„Klubrádió
A lényeg

A közmédia két éve még latorállamokat emlegetett a Pegasus felhasználói közt

22/07/2021 15:36

| Szerző: Klubrádió

„Az izraeli veteránok által alapított programot számos alkalommal használtak latorállamok ellenzékiek megfigyelésére” – írta még 2019-ben a közmédiához tartozó hiradó.hu a Pegasus kémszoftverről (latorállamoknak a terrorizmus támogatóit szokták nevezni). A megfigyelőeszközről, miután azt a Direkt36 szerint Magyarországon is bevetették, a napokban már jóval visszafogottabban nyilvánul meg az állami média, ha ugyan hírt ad róla. 

Az állami hírszolgáltatók, köztük a hirado.hu napok óta igyekeznek agyonhallgatni az NSO Group Pegasus nevű kémszoftvere körül kirobbant nemzetközi, Magyarországot is súlyosan érintő megfigyelési botrányt, és kínosan próbálják kerülni a Pegasus nevének említését is – írja a Media1.

Hogy mennyire nem tekinti jelenleg ellenére figyelmet érdemlőnek az ügyet a közmédia, azt jól mutatja, hogy a Google keresőmotor csütörtök délutánig a hirado.hu-n mindössze két anyagot talál, amelyben említik a Pegasus kémszoftver kifejezést a közmédiások.

A kettő közül a frissebbik címe: „Újabb támogatást kapnak az 1-es típusú cukorbetegséggel élők”.  Ez egy, az állami MTI-től átvett, a cukorbetegséghez kapcsolódó kormányzati intézkedésről szóló anyag, amelynek utolsó bekezdésében tettek említést a Pegasus kémprogramról. De csak annyit, amennyit Novák Katalin családügyi miniszter szánt a hírre: „Sajtóhírekkel nem foglalkozik a kormány” – közölte. 

A másik alkalommal viszont, 2019-ben, még jóval részletesebben beszéltek a Pegasus kémszoftverről, csak ellentétes előjellel. Az akkori írás arról szólt, hogy „a legfejlettebb technológiák közé tartozó” kémszoftverrel tudták elfogni a mexikói drogbárót, Joaquín Guzmánt. Erről a Köpcös néven ismert bűnöző akkori bírósági tárgyalásával egyidejűleg az NSO Group vezetőivel készült interjúból hallottak alapján írt a hirado.hu. A hír legérdekesebb része egyébként az volt, amikor a végén megjegyezték, hogy a szoftvert „gyakran használják a latorállamok ellenzékiek megfigyelésére”.

A latorállam kifejezés az angol rogue state fordítása, olyan országokra használják, amelyeket Washington felvett a terrorizmust támogató államok listájára.

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. Az összesen 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.