„Klubrádió
A lényeg

Pegasus-ügy: Szijjártó először azt hitte a kémszoftvert gyártó NSO-ról, hogy a Nemzeti Sportról van szó

9/12/2021 14:17

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Pétert és Pintér Sándort hallgatták meg a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, mikor a Pegasus-ügy júliusi kirobbanása után először kérdezték a kémszoftver izraeli gyártójáról, az NSO-ról, állítása szerint azt se tudta, mi az. „Azt hittem, a Nemzeti Sport Online-ról van szó. Furcsálltam is, hogy mi közünk van ehhez.” Azt viszont kijelentette: az Információs Hivatal nem vásárolt a Pegasus szoftverből – foglalta össze a Telex.

A külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán a nemzetbiztonsági bizottságban a Telex összefoglalója szerint arról beszélt, hogy mivel Magyarország a nyertesek közé szeretne tartozni az új világgazdasági rendszerben, elengedhetetlen, hogy „európai mércével erős, közép-európai mércével a legerősebb hírszerzéssel rendelkezzünk”. Az ehhez szükséges intézkedéseket megtették – tette hozzá Szijjártó Péter.

Azt is mondta: az Információs Hivatal fontos célkitűzése az ország szuverenitásának megőrzése, ezért, illetve a gazdasági versenyképesség növelése miatt a hivatalnak több erőforrást kell megmozgatnia.

A miniszter arról beszélt a bizottság előtt, hogy bár gyakran kritizálják a kormányt amiatt, hogy csak kelet felé nyit, szerinte a szélrózsa minden irányába egyre szorosabb együttműködéseket építenek ki a hírszerzés területén. Ennek már megvan az eredménye: az elmúlt egy évben 75 százalékkal több információ érkezett a külföldi hírszerző szolgálatoktól Magyarországra, mint azelőtt.

Pegasus vs. Nemzeti Sport

A beszámoló után több kérdést is feltettek a külügyminiszternek a bizottságban ülő képviselők, szóba került a Pegasus-ügy is. Kijelentette: az Információs Hivatal nem vásárolt a Pegasus szoftverből, nem üzemeltet és nem üzemeltetett ilyen szoftvert. Amikor a Pegasus-ügy júliusi kirobbanása után először kérdezték a kémszoftver izraeli gyártójáról, az NSO-ról, Szijjártó állítása szerint azt se tuda, mi az.

„Azt hittem a Nemzeti Sport Online-ról van szó. Furcsálltam is, hogy mi közünk van ehhez.” Megkérdezte a munkatársait, hogy a sportlap előfizetésével van-e probléma az Információs Hivatalban. De azt a választ kapta, hogy papír alapon veszik a Nemzeti Sportot – tette hozzá.
 
A többi között egy Nemzeti Sport is hever Orbán Viktor asztalán húsvétkor
 
Forrás: a miniszterelnök Facebook-oldala 
 

A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy az Információs Hivatalnak nincs semmilyen együttműködése azokkal az országokkal, amelyekben használták a Pegasus szoftvert. (Az újságírók legalább tíz országot azonosítottak, amelynek kormányai érintette az ügyben, ezek Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Szaúd-Arábia, Marokkó, Ruanda, az Egyesült Arab Emírségek, India és Magyarország).

Szerinte rosszul idézték

Szijjártó Péter szerint rosszul idézték a Financial Times-nak adott interjúját, amelyet úgy interpretáltak, hogy az Egyesült Államok be akar avatkozni a jövő évi magyar választásba. „Nem a Marson élünk, tudjuk, hogy Közép-Európában mindenki szeretne befolyást szerezni” – mondta a miniszter. 

A külügyminiszter furcsállja, hogy bizonyos nagykövetségek „kormányellenes cikkeket” finanszíroznak, vagy pályázati úton adnak pénzt „a kormány ellen dolgozó” sajtónak. Azt is mondta, bizonyos nagykövetségek komplett Facebook-oldalakat tartanak fenn, hogy a magyar kormányt támadják, vagy a kormányt támadó cikkeket finanszíroznak.

Azt mondta, ő egyetlen egy nagykövetet sem bízna meg ilyennel. Sőt, megtiltotta a nagyköveteknek, hogy az adott országban tüntetésen, felvonuláson vegyenek részt. „Ezek nálam nem férnek be a normális diplomáciai működésbe” – mondta.

Hét terrortámadást akadályoztak meg

Részletes beszámolót adott a nemzetbiztonsági szolgálatok éves munkájáról Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerint a szolgálatok hibátlanul látták el a feladatukat. Hozzátette: „sok feladata volt a kémelhárításnak tavaly, mert sokan voltak kíváncsiak, hogy miként védekezünk a járvány ellen és milyen gazdasági lépéseket teszünk”.

Szerinte a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a kibervédelem területén is jelentős lépéseket tett, az EESZT védelmét külön is kiemelte. Azt is mondta, hogy a Terrorelhárítási Központ 2020-ban hét terrortámadást akadályozott meg, és több nemzetközi felderítésben is részt vett.

Pintér bízik a választási rendszerben

A mi választási rendszerünk ellen azért nem lehet informatikai támadást indítani a belügyminiszter szerint, mert Magyarországon papíralapú a választás, a szavazatok számlálásánál pedig ellenzéki delegáltak is vannak. „Biztonságos és demokratikus választások várhatóak Magyarországon” – jelentette ki Pintér. 

Megkérdezték arról is a belügyminisztert, hogy egyetért-e Kövér László titkosszolgálati vezetőknek tartott tavalyi beszédével, amiben a házelnök nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az ellenzéket. Pintér azt mondta, a titkosszolgálat félévente jelentést adnak a nemzetbiztonsági kockázatokról, és eddig nem merült ez fel az ellenzékről vagy bármely ellenzéki képviselőről.

Vadai nem kapott választ

A DK-s Vadai Ágnes (aki nem tagja ennek a bizottságnak, viszont tanácskozási joggal részt vehetett az ülésen) több kérdést is feltett a Pegasus-kémszoftverről a belügyminiszternek, ám Pintér kijelentette, csak zárt ülésen hajlandó ezekre válaszolni, mivel minősített adatokról van szó. Ahhoz azonban, hogy Vadai részt tudjon venni a bizottság zárt ülésén, a testületnek meg kellett volna ezt szavaznia. Hosszas vita után a fideszes képviselők leszavazták.

(Kiemelt kép: MTI/Varga György / részlet)