„Köszönjük,
A lényeg

Pereli az Apple a Pegasus fejlesztőjét

23/11/2021 20:09

| Szerző: Klubrádió

Az Apple beperelte az izraeli NSO Groupot, a Pegasus kémszoftver a fejlesztőjét, amelyet Magyarországon is bevetettek újságírók és tehetős vállalkozók, valamint a magyar politikai életben aktív egyének megfigyelésére.

Az iPhone-gyártó egy hosszabb közleményben jelentette be a per megindítását, melyre megfogalmazásuk szerint két okból van szükség: az NSO Groupot el kell számoltatni a történtekért, másrészt az Apple-t és felhasználóit ért sérelmek miatt a cégnek kártérítést kell fizetnie – írja a hvg.hu.

Az Apple közleményében kitér arra is, hogy az NSO Group, valamint ügyfelei nemzetállamok hatalmas erőforrásait és képességeit fordítják rendkívül célzott kibertámadások végrehajtására. Az Apple-eszközök esetében ezt a Forcedentry nevű sérülékenység miatt tudták elvégezni, amely egy, az almás készülékek működésében rejlő hiba – illetve csak volt, mert Tim Cook vállalata már javította azt – írja a portál.

A vállalat a per megindításán kívül 10 millió dollárt (vagyis mintegy 3,2 milliárd forintot) különített el kibervédelmi célokra.