„Klubrádió
Reggeli gyors

Szent-Iványi: Elveszítjük a szlovén nép szimpátiáját

21/06/2021 11:04

| Szerző: Klubrádió

Magyar adófizetői pénzekből Orbánék a szomszédos országok belpolitikáját igyekeznek befolyásolni, de ez ellenérzést vált ki például Szlovéniában, és ezeknek a befektetéseknek a sikere is megkérdőjelezhető. 

Miközben a szlovéniai magyar befektetések meghússzorozódtak, főként az OTP és a MOL miatt, a szlovén lapok már arról írnak, hogy a magyar tőke meghódítja Szlovéniát, és ez nem feltétlenül jó. Szent-Iványi István, korábbi szlovén nagykövet beszélt a Reggeli gyorsban.

2021. június 21. Reggeli gyors - részlet 21.06.21. Szent-Iványi István
06:25
00:00
Szent-Iványi kétfelé bontotta a befektetéseket. Amit például az OTP csinál, az egy régi stratégia része, hiszen már Orbánék előtt is, húsz éve terjeszkedik a térségben. És vannak a politikailag célzatos befektetések, mint például, ami a szlovén kormánypárt sajtóját erősíti.

Szerinte nem érdemes a magyar tőkét politikailag célzatosan afelé irányítani, hogy a szlovén médiába beszálljon, hiszen nem tudott javítani a kormánypárt a választási eredményein, miközben magyar adófizetői pénzekről van szó. "Nem érdekünk, hogy a magyar kormány beszálljon a szlovén belpolitikába" - mondta a korábbi nagykövet.

A médiabefektetések célja, hogy Orbán Viktor szövetségeseket szerezzen a térségben, ideértve Szlovéniát. Már amúgy van is ott szövetségese, maga a kormányfő, Janez Janša, aki Orbánnak nagy barátja és a nézeteik is közel állnak egymáshoz. Ennél a médiabefektetésnél Szent-Iványi szerint amúgy az észak-mecedóniai jelentősebb, de az sem hozta meg a magyar kormány által várt eredményt, és szövetségesük elvesztette a választásokat, ellenzékben van.

Szlovéniában sem látszik, hogy eredményt hozna, a koalíció gyengül, a négypárti koalíciós kormányból "szivárognak el az emberek", és bár a koalíció több bizalmatlansági indítványt is túlélt már, de egyre nehezebben, mert már csak minimális az előnye a parlamentben.

A befektetések idegenkedést, ellenállást váltottak ki az országban, holott a szlovén közvéleményben Magyarországgal kapcsolatban korábban nem voltak ellenérzések, sőt szimpátia volt. "Ez változóban van" - mondta.

Egyes szlovén újságok is ezt kérdezték tőle, mondta Szent-Iványi István, hogy a magyar kormányban van-e gyarmatosításra való törekvés. Ez káros, hiszen jó szomszédokra lenne szükségünk. 

Hogy az Európai Parlamentben Orbánnak és Salvininek sikerül-e egy új frakciót kialakítaniuk, azt mondta, Janša szeretne ebben részt venni, de a koalíciós társai már megfenyegették, hogy ha az SDS kilép az európai néppártból, akkor ők meg kilépnek a kormányból, mert nem akarnak egy szélsőjobboldali alakulathoz tartozó párttal kormányozni.