„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szent-Iványi: Tusk szerint teljes Orbán elutasítottsága Lengyelországban

16/03/2022 18:39

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Azzal, hogy nem ítéli el egyértelműen az orosz agressziót, "társtalanná" vált Orbán Viktor. Még politikai szövetségesei is, köztük Lengyelország is elutasítja a miniszterelnök álláspontját – idézte Donald Tusk véleményét Szent-Iványi István. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt külügyi kabinetének vezetője szerint ezt a lengyel-magyar viszony is megsínyli. 

2022. március 16. Megbeszéljük - részlet 22.03.16. Szent-Iványi István
12:09
00:00

Miközben az Európai Tanács képviseletében Kijevbe utazott Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon és támogatását fejezze ki, Orbán Viktor magyar miniszterelnök ugyanezt nem tette meg.

"Teljesen társtalanná vált Orbán Viktor, elszigetelődött" – véli Szent-Iványi István. Márki-Zay Péter külügyi kabinetének vezetője, volt külügyi államtitkár, korábbi szlovén nagykövet a Klubrádióban arról beszélt, hogy Orbán távolságtartása nem maradt következmények nélkül. Még politikai szövetségesei is egyértelműen elítélik Oroszország Ukrajna ellen kirobbantott háborúját.

Szent-Iványi megemlítette, hogy március 15-én, kedden egész napot töltött el Donald Tusk társaságában, aki az ellenzéki nagygyűlésen is felszólalt. Beszélgetésük során az Európai Néppárt lengyel elnöke azt mondta, hogy teljesen általános Orbán elutasítottsága Lengyelországban. Még a Jaroslaw Kaczynski által vezetett jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártjában is teljes az elutasítottság, sőt a lengyel-magyar barátság árulójának tartják. A politikus nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a lengyel nép Magyarországhoz való viszonya is romlik valamelyest emiatt.

Március 15. – Ellenzéki nagygyűlés a fővárosi Műegyetem
 
Donald Tusk Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
 

Meglepőnek tűnhet, hogy a szlovén kormányfő, Janez Jansa – aki több dologban is mélyen egyetért Orbán Viktor politikájával – is inkább Ukrajna mellé állt ebben az ügyben. Az egykori szlovéniai magyar nagykövet hangsúlyozta azonban, hogy Jansa egy dologban sosem értett egyet Orbánnal, ő mindig a nyugatot választotta. "Jansa sohasem kokettált Putyinnal."

Orbán Szent-Iványi szerint teljesen egyedül maradt a Putyint támogató, "kétkulacsos, kétszínű magatartásával". Ami pedig az ünnepi beszédét illeti, "teljes erkölcsi mélypontnak" tartja Szent-Iványi. Hogy ennek fogadóközönsége azt a politikus a megfelelő "idomításnak" tudja be.

A miniszterelnök tartózkodó politikáját azért is veszélyesnek találja, mert abban az esetben, ha Ukrajna elesik, 600 kilométerrel közelebb tolódhat Oroszország nukleáris arzenálja (és ugyanennyivel nőhet annak hatótávolsága), és akkor Magyarország már nem maradhat ki, hiszen közvetlen határa révén frontországgá válik.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szent-Iványi Istvánnal
2022.03.16., szerda 16:15
Riporter: Bolgár György