„Klubrádió
A lényeg

Orbán tud a lengyelek, a csehek és a szlovénok látogatásáról, de nem megy Kijevbe

15/03/2022 13:22

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Tanács képviseletében Kijevbe utazik Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnök, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint Orbán Viktor tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.

Délelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy az Európai Tanács képviseletében Kijevbe utazik Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén miniszterelnök, hogy támogatásukat fejezzék ki, és segítőcsomagot adjanak át Ukrajnának. Mellettük lengyel részről Jaroszlaw Kaczynski nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes is Kijevbe készül. A tervek szerint találkoznak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Több portál is kereste Orbán Viktort, hogy a magyar miniszterelnököt meghívták-e erre az útra. A Telex megjegyzi, hogy Magyarország 2022 júl. iusáig a visegrádi csoport elnökségét látja el, így talán diplomáciai szempontból is fontos lenne a jelenléte. Rajtuk kívül a hvg az egymondatos választ kapta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökétől:

„A miniszterelnök tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe.”