„Támogassa
A lényeg

Márki-Zay Péter stábja megpróbált beszélgetést szervezni az ukrán elnökkel

11/04/2022 16:02

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter stábja még a választás előtt megpróbált online beszélgetést szervezni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel –mondta el vasárnap a közös ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay azonban nem támogatta az ötletet, mint mondta, bármennyire is nagyra becsüli Zelenszkijt, ezt a Fidesz-propaganda úgy forgatná ki, hogy ő katonákat küldene Ukrajnába, ami nem igaz.

A hvg.hu számolt be arról, hogy élő bejelentkezést tartott vasárnap a közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Ebben egyebek mellett arról is beszélt (1 óra 24 perctől), hogy a stábja április 3-a előtt felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök körével.

Márki-Zay azt mondta: a választás előtti héten kampánystábja úgy gondolta, jó lenne, ha videókapcsolaton keresztül beszélne Zelenszkijjel. Ő azonban nem értett egyet:

„Rögtön mondtam, hogy minden nagyrabecsülésem Zelenszkij elnök úrnak, de hogyha egy ilyen beszélgetést megszervezünk, a Fidesz-propaganda azt fogja hazudni: most szervezi, hogy katonákat küldjünk oda. Mondtam nekik: nem tudtok a Fidesz agyával gondolkodni, nem vagytok annyira gonoszak, mint Orbán Viktor, meg Rogán, meg a Habony-művek.”

Elmondása szerint ugyanakkor mire közölte, hogy ezt mennyire rossz ötletnek tartja, már elkezdődött a szervezés. Azonban végül – mondta Márki-Zay – a beszélgetés azért nem jött létre, mert bombariadó volt Kijevben. Hódmezővásárhely polgármestere ugyanakkor szívesen beszélt volna az ukrán elnökkel.

Márki-Zay beszélt arról is, hogy ha az ellenzék nyerte volna a választást, akkor sem küldtek volna magyar katonákat Ukrajnába és a gázt sem zárták volna el. Hangsúlyozta továbbá: „Magyarországnak az az érdeke, hogy egy terhes anyákat lövető, gyerekeket gyilkoló, atomerőművet bombázó Putyin ne jöjjön ide Záhonyba. Ha Orbán Viktor esetleg megteszi azt a szívességet a hazájának, hogy Putyint állítja meg, és nem Brüsszelt, akkor talán ez is megvalósulhat.”

A hvg.hu felhívja a figyelmet: a kormányközeli Magyar Nemzet március 30-án írt arról, hogy „nemzetbiztonsági források” szerint Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt stábja felvette a kapcsolatot az ukrán elnökkel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később azt állította, hogy a magyar baloldal „paktumot kötött” az ukránokkal.