„Klubrádió
Reggeli gyors

Hegedűs: Orbán olyan ellenfélre talált Zelenszkij személyében, aki nem lesz egyszerű kihívója

8/04/2022 12:52

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Nem most kezdődött a konfliktus Ukrajna és Magyarország között, de egyre kiélezettebb a helyzet, a parlamenti választási győzelmi beszédében Orbán az ukrán elnököt egyenesen az ellenfeleként emlegette, majd Szijjártó Péter magához hívatta az ukrán nagykövetet, és a magyar kormány azt is kijelentette, hogy kész rubelben fizetni az orosz gázért. Hegedűs Dániel külpolitikai elemzőt arról kérdezték a Reggeli gyorsban, hogy tud-e még tovább romlani az ukrán-magyar-viszony.

2022. április 08. Reggeli gyors - részlet 22.04.08. Hegedűs Dániel
09:05
00:00

Az ukrán és a magyar diplomácia kommunikációs kardcsörtetése a végtelenségig elnyújtható, és ez nem tesz jót a két ország kapcsolatainak, valamint a kárpátaljai magyarok biztonságának sem, mondta Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund munkatársa a Reggeli gyorsban, de aláhúzta, hogy szerinte ez nem feltétlenül árt Ukrajna biztonságának.

Hiszen, mi az a terület, amiben Ukrajna az elmúlt egy hónapban fölényes győzelemre állt? A kommunikációs hadszintér, és Hegedűs szerint hacsak nem következik be katonai összeomlás, akkor a szívekért és az agyakért folytatott küzdelmet Ukrajna ebben a háborúban fölényesen megnyeri. Ukrajna a nemzetközi közvéleménynek játszik, Orbán Viktor pedig sokkal inkább a hazai politikának, mondta Hegedűs, aki szerint a magyar kormányfő itt egy olyan ellenfélre talált Zelenszkij elnök személyében, aki nem lesz egy egyszerű kihívója.

Szijjártó Péter Ukrajnában
 
Szijjártó Péter kész a harcra
 
Sztanicja Luhanszka, 2021. július 22. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kelet-ukrajnai front mentén lévő Sztanicja Luhanszkában, ahol ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával közösen tettek látogatást 2021. július 22-én. MTI/KKM Sajtó
Fotó: KKM Sajtó
 

 

Hegedűs nem hiszi, hogy a magyar kormány bármikor is jóhiszeműen állt volna hozzá Ukrajna önvédelmi háborújához, és az egész választási narratíva is arra a hazugságra volt felépítve, hogy bármilyen segítségnyújtás egyenértékű lenne azzal, hogy Magyarország belesodródik a konfliktusba. Ugyanakkor egyetlen olyan  környékbeli ország sincs, aminek a kormánya ugyanezt gondolta volna, vagy ne lett volna kész valamilyen katonai segély nyújtására. Sőt elsőként Csehország a héten egészen odáig elment, hogy nehéz fegyvereket, harckocsikat fog szállítani Ukrajnába, ami azt bizonyítja, hogy a közép-európai országoknak is van lehetőségük a nemzetközi politikát alakítani. Az, hogy Szijjártó Péter "alakíztatja" (magához rendelte az ukrán nagykövetet, jelentése, hogy csuklóztatja) az ukrán diplomáciát, az tökéletesen illeszkedik, hogy Magyarország eddig is alapvetően inkább gátolta, nem pedig segíteni igyekezett Ukrajnát ebben a háborúban.

Ténynek nevezte Hegedűs, hogy a Fidesz eddig egy egyensúlyozó játékot űzött, azaz igyekeztek nem gátolni semmit, a magyar állam részéről pedig nem nyújtani segítséget. Most, hogy megszavaztak újabb, eddiginél komolyabb embargókat, köztük a Paks2-t akadályozó pontokat is, abban Hegedűs szerint az is benne van, hogy ha aktívan gátolnák NATO és EU-szinten az oroszok agressziójára adott válaszokat, azzal a Fidesz az egyetlen igazi szövetségének elvesztését kockáztatná, Lengyelországot. A két ország között a múlt héten kezdett repedezni a jég, amikor Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az orosz politikában áthidalhatatlan a két ország közötti ellentét, de sok az együttműködés.

Szerinte Orbán diplomáciai ambíciót fejezi ki, hogy Budapestre hívta béketárgyalásra Putyint és az ukrán elnököt, de Ukrajna nem valószínű, hogy szeretne abban a városban béketárgyalást folytatni, ahol a Budapesti Memorandumban garantálta Oroszország Ukrajna határainak és területi integritásának védelmét. És Putyinéknál is vörös vonal lehet, hogy Magyarország egy NATO-ország.