„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Jakab: Európai jövőnk múlik azon, hogy most melyik oldalra állunk, de a kisebb helyeken nem így vetődik fel a kérdés

18/03/2022 09:16

| Szerző: Klubrádió

Ha nem akar egy új vasfüggöny mögé szorulni, akkor Magyarországnak egyértelműen a Nyugatot és az Európa Uniót kell választania, azután, hogy kitört az ukrajnai háború. Szemben Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki az agresszor Oroszországhoz láncolná a nemzet jövőjét – mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke. A politikus szerint ez a választási lehetőség azonban ebben a formában jellemzően a nagyobb helyeken élők számára vetődik fel. A kisebb települések lakói a háború okozta bajokat inkább a pénztárcájukon keresztól érzékelik, jobban aggódnak a napi gazdasági hatások, mint Magyarország majdani nemzetközi státusza miatt.

2022. március 17. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Jakab Péter - 2022.03.17.
11:52
00:00

Minél kisebb településre megy kampányolni, annál inkább tapasztalja, hogy az embereket általában kevésbé érdekli az orosz-ukrán háború külpolitikai vetülete, a magyar kormány hintapolitikájának diplomáciai következménye, mint az, hogy a szomszédunkban zajló konfliktusnak milyen hatása lehet a megélhetésükre – mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a magyarok már most is a saját bőrükön érezhetik ezeket a hatásokat, amikor esetleg nem találnak működő benzinkutat, a boltokban pedig megtapasztalják az áremelkedéseket. Jakab szerint ők tehát inkább a pénztárcájukért aggódnak, és most érzik igazán, hogy a Fidesz „hadoválása” az erős magyar gazdaságról, léggömb, ami az első nyomásra kidurrant. Példaként említette azt is, hogy a háború kitörése után a közép-európai régióban a magyar fizetőeszköz gyengült leginkább az euróhoz képest, olyannyira, hogy egyes időszakokban már a 400 forintos szintet is elérte az árfolyam.

 
 Jakab Péter, a Jobbik elnöke kampányol Forrás: Jakab Péter/Facebook
 

Jakab szerint tehát értelemszerűen minél nagyobb egy település, annál fontosabb a megszólított választók számára, hogy milyen hatása lesz a kormány külpolitizálásának Magyarország nemzetközi státuszára. Mint mondta, ezeken a kampányfórumokon világossá szokta tenni, hogy az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország kiírta magát a nyugati körből, agressziója nyomán új vasfüggöny fog leereszkedni a világban.

Ebben a helyzetben a magyaroknak maguknak kell eldönteniük, hogy hová akarnak tartozni, nem lehet tovább hintapolitizálni, mismásolni. Jakab szerint Orbán Viktor miniszterelnök döntése az lett, hogy Oroszországhoz akarja láncolni Magyarország jövőjét. Ezt azonban a nemzet az április 3-i választáson felülírhatja, azzal, hogy a Nyugatot, az Európai Uniót és a békét választja. Így elkerülhető, hogy a vasfüggöny ismét a magyar-osztrák határon húzódjon, és megint útlevéllel lehessen csak Bécsbe utazni. Ezért is nagy erőt adott számára, amikor a március 15-i budapesti, Műegyetem rakparti ellenzéki rendezvényen hetvenezer torok üvöltötte, hogy Európa. „Nagyon határozott választ adtunk arra, hogy merre vezet a magyar jövő” – mondta Jakab.

A Jobbik elnöke megemlítette még, a településméret azzal is összefüggést mutat, hogy a választók mennyire merik vállalni nyilvánosan a véleményüket, és megjelenni egy ellenzéki rendezvényen. Ehhez az is hozzájárul, hogy a nagyobb településeken nagyobb tömeg tud összejönni egy kampányeseményre, a tömeg pedig biztonságot ad, nem lehet olyan könnyen megfigyelni, ki vesz részt a fórumon. Ezzel szemben egy községben az is előfordul, hogy a polgármester ellenőrzi a résztvevőket – tette hozzá a kampánykörúton lévő Jobbik-elnök.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Jakab Péterrel
2022. március 17., csütörtök 17.15
riporter: Bolgár György