„Klubrádió
A lényeg

Zelenszkij: "Legyen vége a háborúnak, állítsák helyre az ország területi egységét!"

17/03/2022 08:17

| Szerző: Klubrádió

Csütörtök hajnalban folytatódott Kijevben a lakóházak rakétázása, az USA és Japán is támogatja Ukrajnát.

Több belarusz városból is robbanásokról számoltak be, a hivatalos tájékoztatás szerint "tüzérségi lőgyakorlatot” tartanak az Ukrajnával szomszédos országban.
13 halottja van már a kenyérért sorba állók közé zuhant gránát robbanásának Csernihivben.
Doneck kormányzója színtiszta terrorizmusnak nevezte a mariupoli színház lebombázását, ahol akár 1200 ember is megbújhatott a bombázások elől.
– "A világ kénytelen hivatalosan is elismerni, hogy oroszország terrorista állammá vált" - közölte immár szokásos éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a szerdai polgári célpontok elleni támadásokra, így a mariupoli színház lebombázására utalva. Megismételte követelését, hogy létesítsenek repüléstilalmi övezetet az országa fölött, egyben keményebb szankciókat követelt Oroszország ellen, és több fegyvert Ukrajnának.

Az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról azt mondta, hogy "Prioritásaim ezeken a tárgyalásokon teljesen egyértelműek: legyen vége a háborúnak, kapjunk biztonsági garanciákat, szuverenitást, állítsák helyre az ország területi egységét".

A brit hírszerzés szerint az oroszok ellőtték a jobb bombáikat, és most kénytelenek egyre elavultabb, kevésbé pontos fegyvereket bevetni, amik egyrészt kevésbé hatékonyak, másrészt sokkal nagyobb pusztítást okoznak a polgári lakosság körében.
– Az USA támadó drónokat is küld Ukrajnának, Joe Biden jóváhagyta a héten már megítélt 1 milliárd dolláron felüli 800 millió dolláros csomagot.
Az ukrán vezérkar szerint teljesen elakadt az oroszok harkivi offenzívája, éjféli tájékoztatójuk alapján szerdán egyetlen stratégiai céljukat se tudták megvalósítani.
Négy orosz hadihajót észleltek Japán közelében, valószínűleg Ukrajnába viszik az utánpótlást.
– Ahogy szerdán, úgy csütörtök hajnalban is lakóházat rakétáztak Kijevben, legalább egy ember meghalt – összesítette az Ukrajnában éjjel történteket a 444.hu.