„Klubrádió
Esti gyors

Lakner szerint Orbán üzenete: nem kell szeretnetek, csak nézzetek rá az ellenfelemre

8/03/2022 21:07

| Szerző: Klubrádió/szg

Lakner Zoltán politológus szerint Orbán Viktor számára fontos választási üzenet, hogy "nem kell engem szeretnetek, de nézzetek rá az ellenfelemre, hogy melyikünkre bíznátok az országot". Közölte: nem az a feladata ma az ellenzéknek, hogy a kiábrándult fideszeseket meggyőzze, hanem, hogy azokat szerezze vissza, akik októberben már mellette álltak, csak azóta kiábrándultak, és máris fej-fej melletti küzdelem lesz.

2022. március 08. Esti gyors / részlet, Lakner Zoltán (22.03.08.)
10:56
00:00

A Telex birtokába került egy Závecz-felmérés, amelyből az derül ki, hogy Orbán Viktor a legnépszerűbb magyar politikus, és a szélsőjobboldali Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László a legkevésbé kedvelt. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt az ellenzékiek között se vezet, de ott szoros a verseny, néhány százalékon belül vannak Karácsony Gergellyel és Dobrev Klárával. Závecz Tibor jelezte is, hogy 2-3 százalékpont még nem sokat számít, 5-6 már inkább. A felmérés az ukrajnai háború előtt készült.

A felmérésről Lakner Zoltán politológust, a Jelen főszerkesztőjét kérdeztük az Esti gyorsban. Azt mondta, a kutatás talán leginkább azt jelzi, hogy nagyon komoly az ellenszenv az egész politikai osztállyal szemben. Továbbá, hogy vannak politikusok, akiket a saját táboruk kedvel és mindenki más elutasít. A Jakab Péter (37 pont) és Márki-Zay Péter (32) közötti különbséghez hozzátette, az ilyesfajta pontszámok nem jelzik előre, hogy mi lesz egy választás végeredménye, például, ha csak a lájkszámokon múlt volna, akkor a Jobbik elnökének meg kellett volna nyernie az előválasztást.

Orbán Viktornak ez a relatív népszerűsége ezzel az alacsony pontszámmal, 43 százalékkal néhány évtizede legfeljebb a középmezőnyhöz lett volna elég. Mindenkinek nagyon leamortizálódott a népszerűsége, ezáltal kiemelkedő elsőséghez vezet Orbán eredménye, amely így is alkalmassá teheti arra, hogy a Fidesz-táboron kívül is rokonszenvezzenek vele – tette hozzá.

A bizonytalan szavazók a helyzet megítéléséről, hogy jó vagy rossz irányba mennek a dolgok, illetve egyes kormánydöntések értékelésében más kutatások szerint hasonlóan gondolkodnak, mint az ellenzékiek, de úgy tűnik, személyi szinten Márki-Zay Péter nem jelent jobb alternatívát nekik, mint Orbán Viktor.

Budapesten is népszerűbb Orbán Viktor, mint Karácsony Gergely főpolgármester. A szakértő szerint ez talán azt mutatja, hogy az ellenzéki politikusok főleg az ellenzéki táborban ébresztenek bizalmat, és ezt nem sikerült kiterjeszteniük személyükben azokra, akik egyik oldalhoz se sorolják magukat.

"Nem kell, hogy szeressetek"

Lakner Zoltán azt mondta, úgy tudja, ezekben a felmérésekben arra kérdeznek rá, hogy az illető „szeretné-e felelős pozícióban látni XY-t?”. És Orbán Viktor már hetek óta, a háborút megelőzően is úgy építette a saját imázsát, hogy „ő az érdes tenyerű hajós, aki sok vad vihart megélt”. Úgy vélekedett: Orbán számára fontos üzenet, hogy „nem kell engem szeretnetek, de nézzetek rá az ellenfelemre, hogy melyikünkre bíznátok az országot”. A pozíciót 12 éve birtokló miniszterelnöknek ez a helyzet természetes előnyt ad, az ellenzéknek talán az előválasztást követő hónapokban lett volna esélye egy alternatív miniszterelnöki karakter felépítésére – fogalmazott a politológus.

A külgazdasági és külügyminiszter a második a listán a kormányfő mögött. „Azt hiszem, az én elemzői képességeimet is meghaladja Szijjártó Péter kiemelkedő pontszámának értékelése” – jegyezte meg Lakner Zoltán. 

Az ellenzéki kampányban megoldandó feladat, hogy bár Márki-Zay Péter Budapesten nyerte meg az előválasztást, az ottani népszerűsége se növekedett az elmúlt hónapokban. Azáltal pedig, hogy a kutatás szerint a kistelepüléseken is alacsony népszerűségű, nem tud nagyon fontos vidéki plusz szavazatokat hozzátenni az ellenzéki szavazótáborhoz. Nem gondolja senki, hogy a kistelepüléseken az ellenzék a Fidesz fölé keveredhet, de ahhoz, hogy összességében legyőzhesse a Fideszt, szűkítenie kellene ezt a rést, és erre már csak néhány hetük van.

Viszonylag egyszerű a következő néhány hét

Lakner Zoltán közölte: nem az a feladata ma az ellenzéknek, hogy a kiábrándult fideszeseket meggyőzze, hanem, hogy azokat szerezze vissza, akik októberben már megvoltak, csak azóta kiábrándultak, és akkor máris fej-fej melletti küzdelem lesz. Hozzátette: döntő kérdés, hogy a két blokk közötti, akár csak néhány százezer szavazót ki tudja meggyőzni. Szerinte Márki-Zay keddi beszéde is arról szól, hogy ezt a háborúval helyzetet újra kell értelmezni. Nagyon sok múlhat azon, hogy a következő három-négy hétben mi vár ránk, mekkora infláció, milyen forint-euró árfolyam, és ki tudja elmondani hatásosan a maga történetét arról, hogy Magyarországnak mi a szerepe vagy miből kell kimaradnia a háború kapcsán. Sok olyan váratlan fejlemény jöhet, amely fölött még a hazai folyamatokat irányítani igyekvő kormánynak sincs semmiféle kontrollja. 

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022. március 08., kedd 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor