„Klubrádió
A lényeg

Márky-Zay: A választás tétje, hogy ereszen lecsúszó ország vagy büszke, felemelkedő nemzet

8/03/2022 16:08

| Szerző: Klubrádió/szg

Beszéd a Nemzethez címmel intézett videóüzenetet Facebook oldalán Márki-Zay Péter az ország polgáraihoz. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta, irányt kell váltani, mert az orbáni politikai megbukott, Orbán Viktort a magyar Vlagyimir Putyinnak nevezte. A választás tétjét úgy foglalta össze: "Egy ereszen lecsúszó ország", vagy egy szabadon felemelkedő, büszke magyar nemzet" lesz-e, új Szovjetuniót, Orbánt és Putyint vagy a békét, biztonságot támogató ellenzéki szövetséget akarják-e a szavazók.

Márki-Zay Péter azzal kezdte, hogy az ő generációja békés időszakot tapasztalhatott meg, és a békét az európai integráció hozta el. Nem voltunk érte különösebben hálásak, mert magától értetődőnek vettük. De megváltozott a világ, amikor Putyin elnök rárontott egy szabad és büszke nemzetre.

Úgy folytatta: mi magyarok pontosan tudjuk 1849-ből és 1956-ból, hogy mit jelent, ha egy megszálló hadsereg fegyverrel próbálja letörni egy nemzet szabadságvágyát. Tudjuk, milyen az orosz birodalom szomszédságában és szorításában élni, ráment a szabadságunk, a jólétünk és 40 évünk – tette hozzá.

Ukrajna sorsának alakulása befolyással lesz az országra és az EU-ra is. Újra át kell rendezünk az életünket, és ez a döntés csakis a népé lehet – jelentette ki. Mindannyiunk érdeke, hogy ez a gyilkos háború minél hamarabb véget érjen, és ne követeljen több életet, közte „kárpátaljai magyar testvéreink” életét. Most nem téveszthetünk utat – hangsúlyozta.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint irányt kell váltani, mert az orbáni politikai megbukott. Orbán a putyini modellt honosította meg lépésről lépésre, az illiberális állam meghirdetésével, a korrupcióval, iparágak ellopásával, kisebbségek, civilek és a szabad sajtó elleni támadásokkal, közpénzből felépített politikai propagandával. Orbán Viktor, „a magyar Putyin tíznél” többször próbálta megakadályozni, hogy az EU felléphessen Putyin agressziója ellen. Cserébe olyan üzleteket kapott Putyintól, amelyeken az oligarchák gazdagodtak, a magyar emberek pénzén. De Magyarország nem lehet többé orosz – sem kínai – gyarmat.

Emlékszünk a plakátokra, „megállítjuk Brüsszelt”, vagyis az EU-t és a NATO-t, a Nyugat pökhendi lesajnálásával alapozzuk meg az úgynevezett keleti nyitást, vagyis a diktátorokkal üzletelést. A keleti nyitásból mára keleti bukás lett.

Ha a lelkünket mérgező háborúskodásnak is véget akarunk vetni, márpedig ez a cél – jelentette ki – akkor először is ennek a politikának kell véget vetni. Ahol az egyik oldalon az atomerőműveket lövető és a vöröskeresztes menekültoszlopokat bombázó agresszor áll, a mi helyünk csakis a szabadság, a béke és a szeretet oldalán lehet. A hintapolitika ideje lejárt – ismételte meg –, mert a Nyugat nem pusztán elvont politikai fogalom. A Nyugat a függetlenség, a szolidaritás, az EU és a NATO. Minden magyar érdeke határon innen és túl, hogy a gonosz agresszor igazságtalan háborúja, felfoghatatlan pusztítása ne érhessen célt. Elemi érdekünk, hogy a magyar határ túloldalán ne egy új Szovjetunió legyen. Ahhoz tehát változás kell, hogy a hajót újra nyugatra kormányozzuk.

Magyar katona maradjon Magyarországon, de ez önmagában nem elég, ki kell mondani, hogy a biztonságunkat csak az EU és a NATO garantálhatja. Az egység bomlasztása helyett újra a szövetség hűséges tagjává kell válnia az országnak – tette hozzá.

Márki-Zay szerint elmúlt 12 év egyik legnagyobb hazugsága, hogy a hétéves késésben, csak papíron létező lévő Paks II.-nek köze lenne a rezsicsökkentéshez. Magyarország energiabiztonságát nem a Putyintól függés erősítése, hanem az garantálja, ha ettől fokozatosan elszakadunk.

A kormány szerinte tévútra vezette a gazdaságot, ezt mutatja a 400-as euróárfolyam, a forint értékének romlása, amely csak az orosz rubelhez mérhető, még a háborúban álló Ukrajna fizetőeszközének helyzetét is alulmúlja. Az infláció már a háború előtt is az egyik legmagasabb volt Európában. A hatósági árak politikája kudarc. A forint talpraállítását csak az garantálja, hogy ha Magyarország megkapja az „Orbán korrupciója miatt” nem kifizetett uniós támogatást.

Arról is beszélt: csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, hogy visszaszerezzük az ország ellopott javait.

A kormány hatalmi számításból viszályt szított magyar és magyar között, háborús hangulatban éltünk a valódi háború kitörése előtt is. De Márki-Zay szerint, ha testvérként tekint egymásra minden polgár, bőrszíntől, származásról, szexuális orientációtól függetlenül, megtaláljuk a felemelkedés útját. A választás tétjét úgy foglalta össze:

„Egy ereszen lecsúszó, leereszkedő ország”, vagy egy szabadon felemelkedő, büszke magyar nemzet? Kelet vagy Nyugat? Új Szovjetunió vagy az Európai Unió? Orbán és Putyin vagy a biztonságot garantáló Egységben Magyarországért?” A történelem sötét oldala vagy végre a jó oldalra áll az ország? – sorolta a kérdéseket a hódmezővásárhelyi polgármester beszéde végén.