„Klubrádió
A lényeg

Orbán elmagyarázta, nem akar Putyin ellensége lenni

4/03/2022 21:54

| Szerző: Klubrádió

Magyarország háborút provokálna Ukrajna nyugati szegletében, ha megengedné, hogy fegyverszállítmányok menjenek át a területén a keleti szomszédjához – állítja Orbán Viktor kormányfő, aki ismételten azzal vádolta az ellenzéket, hogy háborúba vinné az országot.

A miniszterelnök szerint, ha Magyarország fegyverszállítmányt engedne át a területén Ukrajnába, azzal háborút provokálna Kárpátalján – nem az orosz rezsim, a magyar kormány, állítja Orbán Viktor. Facebook-oldalán közzétett gondolatmenetének az is hangsúlyos része, hogy, egy ilyen lépéssel hazánk Oroszország ellenségévé válna. Mint utal rá, ezt nem lehet tehát megengedni, ahogy azt sem, hogy magyar katonák menjenek az ukrajnai háborúba, mint ahogy azt szerinte az ellenzék szeretné.

„Fegyvert küldeni az azt jelenti, hogy akinek szállítunk, az lehet, hogy majd örülni fog, de akivel szemben azt a fegyvert használják, annak az ellenségei leszünk, a Jóisten tudja pontosan, mennyi ideig. Ha Magyarországon át szállítják a fegyvert Kárpátaljára, ezzel katonai célponttá alakítanánk az éppen Kárpátalján áthaladó konvojt – egy olyan helyen, ahol még nincs is háború –, az azt jelenti, hogy mi vittük oda, mi provokáltuk oda a háborút” – közölte Orbán a Facebook-oldalán.

A miniszterelnök Facebook-posztja tovább erősíti a kormány háború kezdete után kialakított üzenetét, amelynek lényege, hogy az eddigi, az EU-ban kirívóan oroszbarát külpolitikájáról nem beszél, de állítja, hogy az ország vezetése, élén Orbán Viktorral megfontoltan politizál egy veszélyes helyzetben, miközben az ellenzék háborúba vinné Magyarországot.

„Észnél kell lenni, nem lehet össze-vissza beszélni, nem lehet össze-vissza javaslatokat tenni, és nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal. Ez nem ennek az ideje. Itt most Magyarország érdekei mellett kell kiállni. … Ehhez ki kell maradni a háborúból, és ezért a baloldalnak a háborúba sodró javaslatainak ellen kell tudni állni. El kell engedni a fülünk mellett, vagy határozottan ellent kell mondani.”

Az ellenzék, így miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter sem tett olyan javaslatot, hogy Magyarország katonákat küldjön Ukrajnába, korábban azt nyilatkozta, Magyarországnak a NATO álláspontjához kell igazodnia, de katonák küldéséről egyelőre szó sincs az észak-atlanti szövetségnél. A fegyverszállítás kérdéséről is azt mondta, szerinte Magyarország a NATO közös döntését kell, hogy végrehajtsa. „Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk."

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint amúgy Orbán nem mond igazat, amikor erről a témáról beszél, mert egy magyar felségjelzésű katonai repülő nemzetközi együttműködésben Ukrajnába szánt fegyvereket szállított. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Márki-Zay február végi közlésére azt válaszolta, hogy magyar személyzettel, magyar területről, magyar területen keresztül magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába. Egy, a NATO keretei között, többnemzeti együttműködésben működő program keretében három magyar felségjelű gép lát el ezzel kapcsolatos feladatokat.

Márki-Zay Péter legutóbbi, Klubrádiónak adott nyilatkozatát ITT olvashatják és hallgathatják.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)