„Klubrádió
Reggeli gyors

A fideszesek többsége szerint is agresszorként támadta meg Putyin Ukrajnát

8/03/2022 11:40

| Szerző: Klubrádió

A Publicus Intézet közvéleménykutatásából kiderül, hogy tízből nyolc megkérdezett szerint nem jogos az, hogy az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen. Pulai András, az intézet ügyvezetője volt a vendégünk.

2022. március 08. Reggeli gyors - részlet 22.03.08. Pulai András
06:46
00:00
A felmérésben résztvevők 70 % mondta azt, hogy Oroszország agresszorként támadta Ukrajnát (nyilvánvalóan nem az orosz népre gondolt a válaszadó, hanem a rezsimre, aki a katonákat odavezette), és 7 % mondja azt, hogy az orosz csapatok békefenntartóként léptek Ukrajna területére (ami a kezdeti narratíva volt a Putyin-rezsim részéről), 5 % mondta azt, hogy mind a két véleménnyel tud azonosulni, illetve 6 % pedig egyikkel sem – mondta Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője.

A szakemberek politikai párthovatartozás tekintetében érdemi és komoly különbséget mértek. Az Egységben Magyarországra szavazók 94 %-a mondja azt, hogy Oroszország agresszorként támadta meg Ukrajnát, míg ez a szám a Fidesz-szavazók körében ez 56 %. Ezen kívül a bizonytalanok 62 %-a tartja Putyint agresszornak, így összeségében lett 70 % azok aránya, akik agresszorként tekintenek az orosz rezsimre.

Orosz hadművelet
Kijev, 2022. február 25. Natali Szevrijukova sír, miután rakétatámadás érte az otthonát Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen. MTI/AP/Emilio Morenatti
 
 

Az "Ön szerint az elmúlt 12 évben Orbán-kormány inkább orosz- vagy inkább nyugatbarát politikát folytatott-e?" kérdésre a megkérdezettek 47 %-a szerint inkább oroszbarát külpolitikát folytatott. Így látja az Egységben Magyarország lista szavazóinak túlnyomó többsége (86 %), tízből négy (42 %) bizonytalan szavazó, továbbá közel minden ötödik (18 %) Fidesz szavazó. A megkérdezettek 7 %-a szerint a miniszterelnök inkább nyugatbarát külpolitikát folytatott. Így nyilatkozott a Fidesz szavazók 13, illetve a bizonytalan szavazók 6 %-a. A válaszadók harmada (33 %) szerint mindkét külpolitikai irányvonal jellemző volt az elmúlt 12 évben. Ezt mondta minden második (48 %) Fidesz szavazó, a bizonytalan szavazók harmada (34 %), továbbá minden nyolcadik (12 %) ellenzéki szavazók. A megkérdezettek 4 %-a szerint Magyarország egyik irányvonalat sem követte. Így látja a Fidesz szavazók 9, továbbá a bizonytalan szavazók 3 %-a – ismertette a számokat Pulai András.

Az ügyvezető szerint amikor a miniszterelnök munkásságát, illetve elmúlt 15 évét kell megítélni, akkor elég kemény politikai törésvonalak rajzolódnak ki. Amíg a Fidesz-szavazók gyakran menekülnek a "Nem tudom", "Mindkettő lehet" válaszopciókba, addig az ellenzéki szavazók nem ilyen megengedőek a miniszterelnökkel szemben.

Azokban a szavazói csoportokban, ahol az ellenzéknek van keresnivalója (a saját szavazói, illetve az aktív bizonytalanok körében), az a narratíva abszolút él, hogy Orbán Viktor és kormánya az elmúlt időszakban nagyon sokat tett azért, hogy ez a helyzet eszkalálódjon – mondta a Reggeli gyors vendége.

Orbán Viktor Moszkvában
Moszkva, 2022. február 1. A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. MTI/Kreml
 
 

Pulai András szerint Putyin Orbánt nem hogy nem tájékoztatta a várható lépéseiről, hanem kifejezetten használta arra, hogy elhitesse a világgal, hogy mi vagy mi nem fog történni, és ennek a sztorinak a meglepetéserejét növelje azzal, hogy még a "barátainak" is azt az igét hintse, hogy minden rendben van, és csak maximum speciális katonai műveletek lehetségesek, de más nem. Orbán Viktor és kormánya a moszkvai találkozó után így is kommunikált, majd jött a "fekete leves", kitört a háború, hirtelen mást kellett gondolniuk erről a kérdésről, amit a választók többsége nehezen emészt meg.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors / interjú Pulai Andrással
2022. március 08., hétfő 07:41
Műsorvezető: Szénási Sándor