„Klubrádió
A lényeg

A lemondott szczecini tiszteletbeli konzul szerint Orbán a legrosszabb magyar–lengyel viszonyt teremti meg

15/03/2022 11:28

| Szerző: Klubrádió

Európa egységét gyengíti Orbán azzal, hogy fenntartja viszonyát Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de egyben belső ellentéteket is szít, hiszen Lengyelország egyértelműen Ukrajna mellett áll. Artur Balazs, Orbán e védhetetlen álláspontja miatt lemondott szczecini tiszteletbeli konzulja szerint ez mélypontra sodorhatja Lengyelország és Magyarország viszonyát.

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy a lemondott posztjáról Magyarország szczecini tiszteletbeli konzulja, Artur Balazs. Lemondását azzal indokolta, hogy az Orbán-kormány álláspontja orosz-ukrán háború ügyében védhetetlen volt.

Kedden a Válasz Online-nak adott interjújában úgy fogalmazott: "Azzal, hogy fenntartja a viszonyát Putyinnal, Orbán Viktor a történelem legrosszabb magyar–lengyel- és magyar–EU-viszonyát teremtheti meg". Lengyelország, minden konfliktusát félretéve Ukrajna mellé állt, Orbán azonban továbbra is fenntartja viszonyát Putyinnal, amely nemcsak Varsó nemtetszését váltja ki.

Artur Balazs azt is megjegyezte, hogy amikor Oroszország "rárontott" Ukrajnára, Orbán nem ítélte el azonnal, és azóta sem zárkózik el teljesen Moszkvától. Azt, hogy Európa egységét bárki gyengíti az egykori konzul úgy értelmezi, mint olyan rést Európa pajzsán, amely Putyin politikájának elfogadásaként értelmezhető.

Hozzátette ugyanakkor: "szerintem ez az elmozdulás csak a párt vezetői és Orbán Viktor kapcsolatára vonatkozik; a két nemzet közti barátság sokkal erősebb, szilárd történelmi alapjai vannak, amelyek nem a politikusok közti kapcsolat függvényei. Hiszek abban, hogy e tekintetben – magyarok és lengyelek mint nemzetek viszonyában – semmi nem változott."

"Súlyosan téved, aki azt gondolja, hogy Putyin megelégedne Ukrajna megszállásával – valójában ez csak a kezdet lenne. Ukrajna támogatása tehát az európai béke megőrzéséért vívott harc is."