„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay a számára kedvezőtlen felmérésért egy ellenzéki pártot és a Telexet okolja

9/03/2022 20:01

| Szerző: Klubrádió

"Feltételezem, hogy valamely ellenzéki párt állhat emögött a Závecz-kutatás mögött, és hogy valószínűleg a Telex is" – mondta Márki-Zay Péter arról a kedden a Telexen megjelent közvélemény-kutatásról, amely szerint Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, őt pedig csekély mértékben megelőzi Jakab Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely is.

A Telex birtokába került a Závecz felmérése, amelyből az derült ki, hogy a teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter. De a hódmezővásárhelyi polgármesternél – ha csekély mértékben is – nagyobb a támogatottsága az előválasztáson részt vevő többi miniszterelnök-jelöltnek: Jakab Péternek, Dobrev Klárának, Fekete-Győr Andrásnak és Karácsony Gergelynek – írta a portál február eleji felmérés alapján.

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról kérdezték a miniszterelnök-jelöltet, hogy ezzel a kutatással megkezdődött-e a bűnbakkeresés ellenzéki oldalon egy esetleges választási vereségre készülve. „Lehet így értelmezni, sőt, én feltételezem, hogy valamely ellenzéki párt állhat emögött a Závecz-kutatás mögött, és hogy valószínűleg a Telex is, amely tényleg ezzel a címmel hozta le” – mondta Márki-Zay. „A vidéki szavazók Karácsonyt és Fekete-Győrt is jobban kedvelik Márki-Zay Péternél” – ez volt a cikk címe a Telexen.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint annyi hihető ebből a közvélemény-kutatásból, hogy az ellenzéki szavazók körében Dobrev Klárával holtversenyben ő a legnépszerűbb politikus, a fideszesek körében pedig a legnépszerűtlenebb. Megkérdezték tőle, hogy melyik ellenzéki párt állhat a kutatás mögött, de kitért a válasz elől. Azt mondta, nem akar ezzel foglalkozni, ahogy a kutatás többi eredményével sem.

„Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választásokat (…). Én soha eddig közvélemény-kutatást még nem nyertem” – mondta Márki-Zay. Négy évvel ezelőtt egyetlen felmérésben sem őt hozták ki győztesnek Hódmezővásárhelyen, ahol aztán megnyerte az időközi polgármesterválasztást. De másfél évvel később, 2019 októberében sem őt várták győztesnek a felmérések az önkormányzati választáson, aztán rácáfolt az eredménnyel. Arról is beszélt, hogy egyetlen kutató sem jelezte, hogy pártnélküliként, civilként, jobboldaliként, függetlenként, keresztényként meg tudja nyerni az őszi ellenzéki előválasztást.

„A másik oldalt viszont választást meg még sosem veszítettem el. Az összes választást, mind a hármat, ahol én elindultam, (..) megnyertem” – tette hozzá. „Ha megengedi, én nem abból indulok ki, hogy nem tudom, kinek a megrendeléséből, Závecz Tibor milyen kutatást hozott ki, és hogy azt a Telex hogyan minősíti” – fogalmazott a miniszterelnök-jelölt.