„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Eljöhet a pont, amikor az orosz kormánynak is elege lesz Putyinból

17/03/2022 18:52

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A háború elhúzódása további veszteségekhez vezet mindkét oldalon, de végső soron ez növeli mind az orosz, mind az ukrán fél kompromisszumkészségét – véli Dunay Pál. A posztszovjet szakértő szerint az is megtörténhet, hogy az orosz vezetés egy belső köre belátja, Oroszország jó híre Putyin vezetésével nem állítható helyre.

2022. március 17. Esti gyors - részlet 22.03.17. Dunay Pál
09:44
00:00

Ha arra számított Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy az ukrán lakosság külünösebbe ellenállás nélkül, boldogan fogja az orosz katonákat és két-három napon belül virágokkal fogja őket üdvözölni, akkor nagyot tévedett. "Téves stratégiával kezdett háborút." Azt sem értette meg, hogyan változott meg az ukrán társadalom, különösen Oroszországgal szemben a Krím-félsziget 2014-es elfoglalását követően – véli Dunay Pál. Az ELTE Társadalomtudományi Karának docense, a posztszovjet térség szakértője a Klubrádiónak azt mondta, bár nagyon nehéz megjósolni a ukrán-orosz háború végkimenetelét, de az senkinek nem áll érdekében, hogy elhúzódjon. A mielőbbi békekötést azonban nagyban nehezíti, hogy egyelőre "egyik fél sem látja magát vesztesnek. Ez pedig további, sajnálatos veszteségekhez vezet mindkét oldalon, de a szakember szerint végső soron ez növeli mind az orosz, mind az ukrán fél kompromisszumkészségét. Az oroszoknak meg kell érteniük, hogy nagyon sok veszteséget szenvednek ebben a háborúban, az ukránoknak pedig azt kell megérteniük, hogy már az is eredmény, ha nem az egész országot foglalják el az oroszok.

Formálódik az a 15 pontos béketerv, amely ennek a kompromisszumos megállapodásnak az alapját képezheti, noha még vannak olyan pontjai, amelyek vagy az orosz, vagy az ukrán félnek nem felelnek meg. A 15 pontos egyezség része lenne, hogy az ukránok lemondanak NATO-csatlakozási ambíciójukról, amit jelenleg az alkotmány is rögzít, ígéretet tesznek arra, hogy nem engedik a területükön külföldi katonai bázisok létesítését, továbbá nem vásárolnak fegyvereket cserébe védelmi ígéretekért az USA-tól, az Egyesült Királyságtól, Törökországtól vagy bármely más országtól.

A béke létrejötte és a háború elhúzódása mellett van még egy harmadik opció is Dunay szerint. Oroszországban is egyre többen elégedetlenek a háború miatt. Orosz oligarchák, képviselők, művészek, tudósok, orvosok, a sajtó egy része, egyre elégedetlenebb a kialakolt helyzettel, emiatt pedig kialakulhat olyan helyzet, az orosz vezetés egy belső köre kénytelen lesz belátni, hogy Putyin kormányzása mellett Oroszország pozitív megítélését nem lehet visszanyerni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Dunay Pál
2022.03.17., csötörtök 18:15
Riporter: Kárpáti János