„Klubrádió
Café Péntek

Nézzünk bizakodva a jövőbe!

8/04/2022 15:46

| Szerző: Klubrádió

A 110 éve született Örkény jelenvalósága, dokumentumfilm Navalnijról, már Magyarországon is, Molnár Piroska kapta a Psota-díjat,  Rózsaszín Zsolnay. azaz egy különös gyűjtemény – az adás témái. 

2022. április 08. Café Péntek (2022. április 08., péntek 20:00)
00:00
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

"Nézzünk bizakodva a jövőbe!” – javasolta Örkény István híres egypercesében. Most ezzel a címmel rendeztek a magyar író (plusz gyógyszerész) születésének 110. évfordulóján emlékkonferenciát a Magyar Tudományos Akadémián. A Café Péntekben Radnóti Zsuzsa dramaturggal, Örkény özvegyével és Bazsányi Sándor irodalmárral beszélgettünk a magyar groteszk próza megteremtőjének jelenvalóságáról. 

 
Örkény István és Radnóti Zsuzsa Forrás: szinhaz.hu
 


Az íróról elnevezett színház társulatát erre inspirálta az egyperces novella: 

Navalnij címmel láthatunk lebilincselő és megrendítő dokumentumfilmet az orosz ellenzéki vezető életéről és hihetetlenül bátor kitartásáról a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Sós Ágnes fesztiválalapítónak köszönhetjük, hogy itt van Magyarországon a film. Vele beszélgettünk.

Átadták a Psota Irén-díjat. Az idei  díjazott Molnár Piroska, a Nemzet Színésze. A  zsűri nevében  Básti Julit színművész adta át a díjat és Ascher Tamás rendező mondta a laudációt. Őket kérdeztük.

 
 Molnár Piroska  Fotó Stekovics Gáspár/Wikipédia
 

 

És végül Rózsaszín Zsolnay. Egy különös gyűjteményből egy különleges kiállítás – Winkler Barna gyűjtő mutatta be az ehhez frissen készült gyönyörű albumot a szépséges edényekről.

 
 Forrás: zsolnaynegyed.hu
 
Café Péntek
2022. április 8. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia