„Klubrádió
Café Péntek

Szemét vagy művészet?

4/03/2022 18:35

| Szerző: Klubrádió

Hogyan alakulhat át sok-sok felgyülemlett szemét kiváló művészeti tárgyakká, és mit tanulnak ebből a gyerekek? Rendkívül hatásos fotókiállítás telefonon készített képekből. A Képzőművészeti Egyetem csodásan felújított Lotz-freskói. Több éves "Donyeci történetek" a máról. A Café Péntek e heti témái.

Hogy a már több évvel ezelőtt kialakult ukrán helyzet is pontosan előrevetítette a ma zajló háborút, azt többek között a Donyeci történetek című film is bizonyítja. Az alkotásból, amely 2018-ban elnyerte a cannes-i fesztivál Un certain regard nevű, versenyprogramon kívüli szekciójának fődíját, pontosan megtudhatjuk, milyen hatással van egy háború a békés emberek tömegére. Erről beszélgetett Deák Zsuzsannával, a Cirko Mozi kommunikátorával Váradi Júlia műsorvezető.Az adásban szó volt arról a rendkívül hatásos fotókiállításról is, amelyen Horváth M. Judit mobiltelefonon készített fényképei láthatóak. A tárlatról az alkotó nyilatkozik.

 
Horváth M. Judit fotója
Forrás: www.fotomuveszek.huDe nem csak keseregtünk, mert a Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti épületének csodásan felújított Lotz-freskói is szóba kerültek Bojár Iván András művészettörténésszel.

Az Operaház felújítása
 
 
Felújított Lotz Károly-freskó a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti épületében. Fotó: MTI/Máthé Zoltán 
 

 

Valamint arról is izgalmas beszámolót hallhattak, hogy a gyerekek számára hogyan alakulhat át sok-sok felgyülemlett szemét kiváló művészeti tárgyakká, és ezáltal hogyan tudatosodik bennünk a környezettudatosság. A Trash or Art? Című kiállításról Garami Grétát, a Deák17 Galéria vezetője beszélt.

Café Péntek
2022. március 04. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia