„Klubrádió
A lényeg

Emmi: A pedagógussztrájk baloldali kampányakció

16/12/2021 18:45

| Szerző: Klubrádió

„Egyértelmű, hogy a januárra és márciusra bejelentett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója” – állítja közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Arra reagált a tárca, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerda este bejelentette: figyelmeztető sztrájkot hirdetnek január 31-re.

Az Emmi szerint a „baloldal minden választási kampányban dróton rángatja a pedagógus szakszervezeteket és politikai akciókra veszi rá őket”. „Teszi ezt úgy, hogy a baloldal kormányzása idején több ezer pedagógust tett az utcára, elvett tőlük egy havi bért és megalázóan alacsony bérekért dolgoztatta őket” – írja az Emmi.

A tárca szerint szakszervezetek „a Gyurcsány-párt befolyása alatt állnak”, és most is úgy hirdetnek sztrájkot, hogy az átfogó pedagógus béremelési program után januárban újabb 10 százalékos pedagógusbéremelés lép életbe, amelyet 2023-ban újabb béremelés követ – írják. Hozzátéve: a szakszervezetek vezetői a januári béremelés elhalasztását kérték és visszautasították a kormány 200 ezer forintos cafetéria ajánlatát is, „ebből is látszik, hogy nem a megegyezés a céljuk, hanem a hangulatkeltés és a baloldal politikai kampányának támogatása”.

„A szakszervezetek ugyancsak következetlenek a pedagógusok oltásával kapcsolatban, pár hónapra még követelték, hogy az iskolai oktatás feltétele legyen minden pedagógus beoltása, most pedig elutasítják az oltást” – véli az Emmi.

Szerdán mi is írtunk róla, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) figyelmeztető sztrájkot hirdet január 31-re, miután közös sztrájkbizottságuk tárgyalt a kormány képviselőjével. Azt ígérik, hogy ha a januári akció nem vezet eredményre, március 16-ra újabb sztrájkot szerveznek.

Az Emmi nem fogadja el a szakszervezeteknek azt a javaslatát sem, hogy az esetleges sztrájk esetén tankerületenként egy helyszínen legyen gyerekfelügyelet, hiszen „járványügyi szempontból kifejezetten aggályos sok, különböző iskolába járó gyermek egy helyen történő összezsúfolása”, illetve a tanuláshoz való jog olyan alapjog, aminek a komoly sérelmével járna a tanítás teljes felfüggesztése.

A közlemény szerint a pedagógussztrájk miatt egy újabb tanítás nélküli időszak a gyerekekre és a szülőkre is további, indokolatlan terhet róna.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd)