„Klubrádió
Café Péntek

Dráma van

25/02/2022 15:36

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

A Kassák Múzeumba megyünk, a magyar dráma, valamint a cseh filmek ünnepére, és a Járitz-villába is ellátogatunk. Tartsanak velünk!

2022. február 25. Café Péntek (2022. február 25., péntek 20:00)
52:47
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia

Kiosztották az idei Kortárs Magyar Dráma Díjat. Márton László drámakötetéért, a Bátor Csikóért; Dömötör András és Bíró Bencze Térey Káli holtak című alkotásának adaptációjáért és a marosvásárhelyi Yorick Stúdió művészei, Sebestyén Aba és Barabás Olga a Lázadni veletek akartam című adaptációért vehette át a Radnóti Zsuzsa alapította díjat. Az adásban Radnóti Zsuzsával beszélgettünk a díjakról.

Bíró Bence, Márton László, Radnóti Zsuzsa és Sebestyén Aba
 
Bíró Bence, Márton László, Radnóti Zsuzsa és Sebestyén Aba
Fotó: Szkárossy Zsuzsa
 

Elkezdődött és csodás filmeket kínál a Cseh Filmkarnevál. Gál Róbertet, a Cseh Kulturális Intézet programszervezőjét faggattuk.

A huszadik század egyik emblematikus családtörténete sok tekintetben a közeli és nem is olyan közeli múlt pontos lenyomata. A Járitz-villa Budán, a híres festő, Járitz Józsa élete, mint ahogy a testvérei és a leszármazottak megpróbáltatásai és az azokra adott válaszaik kerültek szóba a Járitz Istvánnal készült beszélgetésben.

Járitz Józsa festménye
 
Járitz Józsa festménye
 

Végül egy másik csodás történet fényképekkel elbeszélve a Kassák Múzeum kiállításán. Erről a kurátort, Bagdi Sárát kérdezte Váradi Júlia.

Újvári Erzsi és Barta Sándor, Bécs, 1920-as évek első fele
 
Újvári Erzsi és Barta Sándor, Bécs, 1920-as évek első fele
PIM-Kassák Múzeum
 
Café Péntek
2022. február 25. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia