„Klubrádió
Café Péntek

Veszteségek

5/02/2022 07:16

| Szerző: Váradi Júlia/Klubrádió

Café Péntekünket ezúttal sajnos a gyász lengte be, három nagy embert is veszítettünk el a héten, egy negyedikre pedig emlékeztünk.

2022. február 04. Café Péntek (2022. február 04., péntek 20:00)
52:56
00:00
Műsorvezetők: Váradi Júlia Szerkesztők: Váradi Júlia
Több nagy veszteség is érte a magyar kulturális életet ezen a héten:

- Elhunyt Nagy Bálint építész, aki a Beszélő és a SZETA egyik alapítója és motorja volt, valamint a FUGA vezetője 2009 óta. Először rá emlékeztünk.

Nagy Bálint 1987-ben
 
Nagy Bálint 1987-ben
Fortepan.hu / Hegedűs Judit
 

- Babarczy László, rendező, tanár, a legendás Kaposvári Színház igazgatója meghatározó szerepéről Ascher Tamást kérdeztük a Café Péntekben.

Babarczy László
 
Babarczy László
Fotó: Stekovics Gáspár
 

- Beke Lászlóról, a magyar művészettörténet egyik legfontosabb elemzőjéről, tudósról, egyetemi tanárról, a magyar avantgarde legjobb ismerőjéről pedig Bojár Iván András művészeti íróval beszélgettünk.

Aztán a szintén nagy űrt maga után hagyó, 25 évvel ezelőtt elhunyt szociológus, a demokratikus ellenzék egyik legjelentősebb alakja, a SZETA létrehozója, Solt Ottilia volt a témánk, akiről a II. kerületi otthona közelében most teret neveztek el. Hodosán Róza, Haraszti Miklós és Kőszeg Ferenc emlékeztek rá.

Solt Ottilia és Kőszeg Ferenc 1988-ban
 
Solt Ottilia és Kőszeg Ferenc 1988-ban
Fotó: Fortepan.hu/Philipp Tibor / 
 

Végül a Bergeni Irodalmi Ház online irodalmi estjéről volt szó, amelyen Magyarország is részt vesz. Eme alkalomból a Magyar Fordítóház Alapítvány és a Magyar Műfordítók Egyesülete ISA PUR címen zenés irodalmi fesztivált tart, itt lehet követni élőben is videón keresztül. Lázár Júlia műfordító beszélt az eseményről.

Isa Pur
 
 
Café Péntek
2022. február 4. péntek 20:00
Szerkesztő-műsorvezető: Váradi Júlia