„Köszönjük,
Publicisztika
Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete
Publicisztika

Síneken a pokolba – Kerekes Bori jegyzete

Lélegzetvételhez csak akkor jutottam, mikor elment mellettem valaki. Ilyenkor három másodpercig hidegnek éreztem a teste által kavart légmozgást. Ilyen lehet a pokol – gondoltam. Megfősz a saját levedben, miközben érzed a szellemek jéghideg áthúzását.

Arató András: Sci-fi, kabaré, tragikomédia? – hírek özöne

9/09/2023 19:21

| Szerző: Arató András

"Nehéz átlátni, miként tud valami egyre gyakrabban, továbbá újra és újra kiderülni, annak ellenére, hogy egy-két "újra és újra" tapasztalata már a hátunk mögött van." –  Arató András a hét híreit sózza-borsozza és tálalja.

A Nemzet Veje a minap vállalkozás- és építészeti tárgykörben nyilatkozott meg, midőn ekként fogalmazott: „Bizonyos értelemben társadalmi felelősségvállalásként értelmezem a befektetéseink jó részét is, hiszen az ingatlanfejlesztési piaci tevékenységünk egyfelől nyilván üzleti döntéseken alapul, másfelől azonban társadalmi szintű értékmentés.” Az is kötőszó kis hiányérzetet kelt bennünk, minthogy kíváncsiak vagyunk, még miként értelmezi a befektetéseit a saját lábbal rendelkező fiatalember, ám elégedjünk meg a társadalmi felelősségvállalás nemes küldetésével, aminek szép példája az orbánhegyi kiserdőn vett nemes bosszú. Ingatlanépítéseik nem érdemelhetnek más jelzőt, mint a luxust, mert „akár kultúr- vagy várostörténeti értelemben kiemelkedő, olyan megbecsültséget vindikálnak maguknak.”

***

A kultúrára-hivatkozás kapcsol ide egy másik jelenséget, minthogy a könyv alapvetően ebbe a társadalmi kategóriába tartozik, legalábbis régebben így volt. Egy fontos funkcióváltásnak vagyunk kortársai. Egykoron a fólia a könyvet védte a sérüléstől, kivéve a mutatvány példányt, amelynek lapozgatásával az olvasó kedvet kaphatott a vásárlóvá avanzsáláshoz. Most a védelem a közönséget óvja a könyv tartalmából. Van azonban még tennivaló bőven, hiszen a napjainkban alkalmazott védőréteg átlátszó. Sőt, úgy tűnik, a kíváncsiság még mindig erősebb az ismeretlennel szembeni félelemnél, ezért a fóliás könyvet többen vásárolják, mint a pucért. E rossz szokás megszüntetése irányába a közoktás reformjai ugyan öleseket lépkednek, de a rév még odébb van.

***

A dollárbaloldal ismét megsérti a magánélet érinthetetlenségének jogát, mert közhírré tétette: a miniszterelnök az Ungár-család egyik nyaralójában emelkedett ki a tengerből, mint egykoron Dániel elvtárs a Dunából, vagy Tüttő Kata egy másik vízből, azzal a különbséggel, hogy a mi vezetőnkön sem búvárruha nem volt, sem lovat nem láttunk alatta. Hanem a gigazöld párt vezetője fölháborodással színezett büszkeséggel kikérte magának, amit. Attól még, hogy a családok összejárnak, semmi sem kérdőjelezi meg az ő ellenzékiségének határozott létezését.

Bátran elképzelhetjük a távoli jövő történelemkönyvét. „Orbán Viktor hosszú és minimum ellentmondásos uralmát hősiesen megdöntötte az ő főtanácsadójának fia, nyári szállásadójának a fivére.” Ez távolról sem utópia, hiszen Ungár Péter éppen most adta meg az ellenzék számára a követendő irányt: az oppozíció hagyjon fel a békaemberek üldözésével! „Az LMP-ben ezt fogjuk tenni a következő időszakban, még akkor is, ha tudjuk, hogy emiatt egyre gyakrabban fog újra és újra kiderülni, hogy kicsoda az édesanyám”. Azt e pillanatban nehéz átlátni, miként tud valami egyre gyakrabban, továbbá újra és újra kiderülni, annak ellenére, hogy egy-két „újra és újra” tapasztalata már a hátunk mögött van.

***

Lázálom, ami a MÁV-nál történik, mert Vitézy Dávid megszámolta: a vasút legjobb szakemberei közül minden tizedik nem hajlandó elhagyni a vonatot. Lázár miniszter óvatosan üzenget a vállalat vezetőinek, mert látja a példát: az a bársonyszékes, aki tavaly kirúgta a főmeteorológusokat az elmaradt eső miatt, ma fapados. A vonat lassúsága pedig az idegenforgalmat hivatott katalizálni, az utasok így jobban megfigyelik a magyar táj szépségét, amiről tudósítják honfitársaikat, akik aztán elözönlik a Család luxusszállodáit.

A sebességkorlátozás egyéni értelmezésében előélettel rendelkező közlekedési miniszter számos más területen is bizonyította rátermettségét, ezúttal a történettudománynak adott iránymutatást, midőn megmutatta, az egymillió magyar állampolgár halálában való főbűnösség és a XX. század kiemelkedő államférfiúja egymást egyáltalán nem kizáró tényezők.

***

Sok dolgok férnek meg egymás mellett, minthogy Szijjártó volt, van és lesz. Ezúttal ismét teljes szigora és nemzetközi tekintélye bevetésével csapott le a hanyatló Egyesült Államokra:

„Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal”, Amerikában „ugyanis ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot”.

Ha – feltéve, de meg nem engedve – Amerikában elítélik a lobogó hajú géniuszt azzal az ürüggyel, hogy bűnöző, meg mert rárontott a nemzetére, az nagyon rossz precedenssel szolgálna például a szédületes tempóban fejlődő Magyarország számára. Megrendítené a népnek a lánglelkű vezér érinthetetlenségébe vetett hitét.

Nemzetünk Fürkésze nemcsak az altatás és vakcinálás eszköztárát tudhatja magáénak, hanem jól ismeri a történelem alternatív útvonalait is: „Azt hiszem, hogy joggal bízunk abban, hogy ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nagyon gyorsan béke lenni a közelünkben, a szomszédságunkban. Arról is meg vagyunk győződve, hogy ha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, ez a háború nem tört volna ki... Nekünk, békepártiaknak kifejezetten rossz hír lenne, ha az Egyesült Államokban azok a törekvések, amelyek a legesélyesebb elnökjelölt kizárására irányulnak, sikeresek lennének” – mondotta a magyar diplomácia vezetője. És még azt is mondta nemzetünk e kiválósága, hogy Magyarország nem kritizált senkit, ezért őrizte meg a jó viszonyát minden féllel, beleértve az autó-, gyógyszer- és számlagyártókat is.

***

A sok jó hír közül is kiemelkedik azonban az, amelyikből megtudtuk, Novák Katalin egy origami pillangót kapott ajándékba az ír nagykövet kislányától. És bizony mi nem felejtjük, amit Bödőcs Lölőtől tanultunk: a lepkékhez nem szabad hozzányúlni.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB