„Klubrádió
Publicisztika
A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Arató András: Sci-fi, kabaré, tragikomédia? – hírek özöne

9/09/2023 19:21

| Szerző: Arató András

"Nehéz átlátni, miként tud valami egyre gyakrabban, továbbá újra és újra kiderülni, annak ellenére, hogy egy-két "újra és újra" tapasztalata már a hátunk mögött van." –  Arató András a hét híreit sózza-borsozza és tálalja.

A Nemzet Veje a minap vállalkozás- és építészeti tárgykörben nyilatkozott meg, midőn ekként fogalmazott: „Bizonyos értelemben társadalmi felelősségvállalásként értelmezem a befektetéseink jó részét is, hiszen az ingatlanfejlesztési piaci tevékenységünk egyfelől nyilván üzleti döntéseken alapul, másfelől azonban társadalmi szintű értékmentés.” Az is kötőszó kis hiányérzetet kelt bennünk, minthogy kíváncsiak vagyunk, még miként értelmezi a befektetéseit a saját lábbal rendelkező fiatalember, ám elégedjünk meg a társadalmi felelősségvállalás nemes küldetésével, aminek szép példája az orbánhegyi kiserdőn vett nemes bosszú. Ingatlanépítéseik nem érdemelhetnek más jelzőt, mint a luxust, mert „akár kultúr- vagy várostörténeti értelemben kiemelkedő, olyan megbecsültséget vindikálnak maguknak.”

***

A kultúrára-hivatkozás kapcsol ide egy másik jelenséget, minthogy a könyv alapvetően ebbe a társadalmi kategóriába tartozik, legalábbis régebben így volt. Egy fontos funkcióváltásnak vagyunk kortársai. Egykoron a fólia a könyvet védte a sérüléstől, kivéve a mutatvány példányt, amelynek lapozgatásával az olvasó kedvet kaphatott a vásárlóvá avanzsáláshoz. Most a védelem a közönséget óvja a könyv tartalmából. Van azonban még tennivaló bőven, hiszen a napjainkban alkalmazott védőréteg átlátszó. Sőt, úgy tűnik, a kíváncsiság még mindig erősebb az ismeretlennel szembeni félelemnél, ezért a fóliás könyvet többen vásárolják, mint a pucért. E rossz szokás megszüntetése irányába a közoktás reformjai ugyan öleseket lépkednek, de a rév még odébb van.

***

A dollárbaloldal ismét megsérti a magánélet érinthetetlenségének jogát, mert közhírré tétette: a miniszterelnök az Ungár-család egyik nyaralójában emelkedett ki a tengerből, mint egykoron Dániel elvtárs a Dunából, vagy Tüttő Kata egy másik vízből, azzal a különbséggel, hogy a mi vezetőnkön sem búvárruha nem volt, sem lovat nem láttunk alatta. Hanem a gigazöld párt vezetője fölháborodással színezett büszkeséggel kikérte magának, amit. Attól még, hogy a családok összejárnak, semmi sem kérdőjelezi meg az ő ellenzékiségének határozott létezését.

Bátran elképzelhetjük a távoli jövő történelemkönyvét. „Orbán Viktor hosszú és minimum ellentmondásos uralmát hősiesen megdöntötte az ő főtanácsadójának fia, nyári szállásadójának a fivére.” Ez távolról sem utópia, hiszen Ungár Péter éppen most adta meg az ellenzék számára a követendő irányt: az oppozíció hagyjon fel a békaemberek üldözésével! „Az LMP-ben ezt fogjuk tenni a következő időszakban, még akkor is, ha tudjuk, hogy emiatt egyre gyakrabban fog újra és újra kiderülni, hogy kicsoda az édesanyám”. Azt e pillanatban nehéz átlátni, miként tud valami egyre gyakrabban, továbbá újra és újra kiderülni, annak ellenére, hogy egy-két „újra és újra” tapasztalata már a hátunk mögött van.

***

Lázálom, ami a MÁV-nál történik, mert Vitézy Dávid megszámolta: a vasút legjobb szakemberei közül minden tizedik nem hajlandó elhagyni a vonatot. Lázár miniszter óvatosan üzenget a vállalat vezetőinek, mert látja a példát: az a bársonyszékes, aki tavaly kirúgta a főmeteorológusokat az elmaradt eső miatt, ma fapados. A vonat lassúsága pedig az idegenforgalmat hivatott katalizálni, az utasok így jobban megfigyelik a magyar táj szépségét, amiről tudósítják honfitársaikat, akik aztán elözönlik a Család luxusszállodáit.

A sebességkorlátozás egyéni értelmezésében előélettel rendelkező közlekedési miniszter számos más területen is bizonyította rátermettségét, ezúttal a történettudománynak adott iránymutatást, midőn megmutatta, az egymillió magyar állampolgár halálában való főbűnösség és a XX. század kiemelkedő államférfiúja egymást egyáltalán nem kizáró tényezők.

***

Sok dolgok férnek meg egymás mellett, minthogy Szijjártó volt, van és lesz. Ezúttal ismét teljes szigora és nemzetközi tekintélye bevetésével csapott le a hanyatló Egyesült Államokra:

„Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal”, Amerikában „ugyanis ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot”.

Ha – feltéve, de meg nem engedve – Amerikában elítélik a lobogó hajú géniuszt azzal az ürüggyel, hogy bűnöző, meg mert rárontott a nemzetére, az nagyon rossz precedenssel szolgálna például a szédületes tempóban fejlődő Magyarország számára. Megrendítené a népnek a lánglelkű vezér érinthetetlenségébe vetett hitét.

Nemzetünk Fürkésze nemcsak az altatás és vakcinálás eszköztárát tudhatja magáénak, hanem jól ismeri a történelem alternatív útvonalait is: „Azt hiszem, hogy joggal bízunk abban, hogy ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nagyon gyorsan béke lenni a közelünkben, a szomszédságunkban. Arról is meg vagyunk győződve, hogy ha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, ez a háború nem tört volna ki... Nekünk, békepártiaknak kifejezetten rossz hír lenne, ha az Egyesült Államokban azok a törekvések, amelyek a legesélyesebb elnökjelölt kizárására irányulnak, sikeresek lennének” – mondotta a magyar diplomácia vezetője. És még azt is mondta nemzetünk e kiválósága, hogy Magyarország nem kritizált senkit, ezért őrizte meg a jó viszonyát minden féllel, beleértve az autó-, gyógyszer- és számlagyártókat is.

***

A sok jó hír közül is kiemelkedik azonban az, amelyikből megtudtuk, Novák Katalin egy origami pillangót kapott ajándékba az ír nagykövet kislányától. És bizony mi nem felejtjük, amit Bödőcs Lölőtől tanultunk: a lepkékhez nem szabad hozzányúlni.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB