„Klubrádió
Szabadság Klub
Jeszenszky Géza: Történelmi párhuzamok
Szabadság Klub

Jeszenszky Géza: Történelmi párhuzamok

"Az agresszort sosem szabad békítgetni, a béke érdekében beletörődni a nemzetközi jog megsértésébe. Nagyon erős a történelmi párhuzam: München, Hitler prágai bevonulása, Lengyelország lerohanása,  most pedig Grúzia, Krím, Ukrajna."

Arató András: Egy mondat Karikó Katalin Nobel-díjának margójára
Szabadság Klub

Arató: Egy mondat Karikó Nobel-díjának margójára

"...  igaz ugyan, hogy a legnagyobb tudományos díjban részesülő tudósok főműveinek a címét sem szavanként, sem összességében nem értjük, és ez többnyire így van rendjén, hiszen ha értenénk, magunk is fölfedeztük volna azt a kis izét, elvégre egy egyszerű gázszerelőnek vagy csempekufárnak éppúgy joga van a zsenialitáshoz, mint egy kiskunhalasi asszonyságnak – jó, legyen kisújszállási, valóban nem mindegy, ám a lényeg az asszonysági lét..."

Gábor György: A magyar korrupció mitológiája
Szabadság Klub

Gábor György: A magyar korrupció mitológiája

"A pompásan és úri kényelemmel ellopható eurómilliárdok időszakának lassú végéhez közeledve a tolvajok apropóján nem feledkezhetünk meg Autolükoszról (szépen csengő és roppant kifejező nevét önfarkasként fordíthatnánk), szóval a fogyatkozó pénzek híján rejtekükből lassan-lassan előbúvó önfarkasokról, akik a pénz fogytán immár egymásnak lesznek farkasai."

Jeszenszky Géza: Magányosan
Szabadság Klub

Jeszenszky Géza: Magányosan

Látva a képeket a magyar miniszterelnök magányosságáról, amikor az EU vezetői nagy ovációval fogadják Zelenszkijt, de OV tapsolás helyett a cipőjét nézi, el kell gondolkodni azon, hogy lett ilyen magányos? Az Európai Tanács ülései szünetében ki akar vele barátságosan beszélgetni, akár semmiségekről? Már a magyar-lengyel barátságnak is vége – de biztosan nem örökre.

Arató András: Marine Le Pen beugrott Orbánhoz
Szabadság Klub

Arató András: Marine Le Pen beugrott Orbánhoz

Le Pen a kolostorban járva összefutott az intézmény zárdafőnökével, aki szíves örömest idegenvezette az arra tévedt turistát. Különösen büszkén mutatta meg a bútorzatot, amivel elkápráztatta a vendégét: ha egy egyszerű apácazárda refektóriumában ily gyönyörű terített asztal várja a novíciákat, milyen lehet az életszínvonal hatvan pusztában? Nyugi, Marine, Magyarország jelene francia hon jövője!

Arató András: Sci-fi, kabaré, tragikomédia? – hírek özöne

9/09/2023 19:21

| Szerző: Arató András

"Nehéz átlátni, miként tud valami egyre gyakrabban, továbbá újra és újra kiderülni, annak ellenére, hogy egy-két "újra és újra" tapasztalata már a hátunk mögött van." –  Arató András a hét híreit sózza-borsozza és tálalja.

A Nemzet Veje a minap vállalkozás- és építészeti tárgykörben nyilatkozott meg, midőn ekként fogalmazott: „Bizonyos értelemben társadalmi felelősségvállalásként értelmezem a befektetéseink jó részét is, hiszen az ingatlanfejlesztési piaci tevékenységünk egyfelől nyilván üzleti döntéseken alapul, másfelől azonban társadalmi szintű értékmentés.” Az is kötőszó kis hiányérzetet kelt bennünk, minthogy kíváncsiak vagyunk, még miként értelmezi a befektetéseit a saját lábbal rendelkező fiatalember, ám elégedjünk meg a társadalmi felelősségvállalás nemes küldetésével, aminek szép példája az orbánhegyi kiserdőn vett nemes bosszú. Ingatlanépítéseik nem érdemelhetnek más jelzőt, mint a luxust, mert „akár kultúr- vagy várostörténeti értelemben kiemelkedő, olyan megbecsültséget vindikálnak maguknak.”

***

A kultúrára-hivatkozás kapcsol ide egy másik jelenséget, minthogy a könyv alapvetően ebbe a társadalmi kategóriába tartozik, legalábbis régebben így volt. Egy fontos funkcióváltásnak vagyunk kortársai. Egykoron a fólia a könyvet védte a sérüléstől, kivéve a mutatvány példányt, amelynek lapozgatásával az olvasó kedvet kaphatott a vásárlóvá avanzsáláshoz. Most a védelem a közönséget óvja a könyv tartalmából. Van azonban még tennivaló bőven, hiszen a napjainkban alkalmazott védőréteg átlátszó. Sőt, úgy tűnik, a kíváncsiság még mindig erősebb az ismeretlennel szembeni félelemnél, ezért a fóliás könyvet többen vásárolják, mint a pucért. E rossz szokás megszüntetése irányába a közoktás reformjai ugyan öleseket lépkednek, de a rév még odébb van.

***

A dollárbaloldal ismét megsérti a magánélet érinthetetlenségének jogát, mert közhírré tétette: a miniszterelnök az Ungár-család egyik nyaralójában emelkedett ki a tengerből, mint egykoron Dániel elvtárs a Dunából, vagy Tüttő Kata egy másik vízből, azzal a különbséggel, hogy a mi vezetőnkön sem búvárruha nem volt, sem lovat nem láttunk alatta. Hanem a gigazöld párt vezetője fölháborodással színezett büszkeséggel kikérte magának, amit. Attól még, hogy a családok összejárnak, semmi sem kérdőjelezi meg az ő ellenzékiségének határozott létezését.

Bátran elképzelhetjük a távoli jövő történelemkönyvét. „Orbán Viktor hosszú és minimum ellentmondásos uralmát hősiesen megdöntötte az ő főtanácsadójának fia, nyári szállásadójának a fivére.” Ez távolról sem utópia, hiszen Ungár Péter éppen most adta meg az ellenzék számára a követendő irányt: az oppozíció hagyjon fel a békaemberek üldözésével! „Az LMP-ben ezt fogjuk tenni a következő időszakban, még akkor is, ha tudjuk, hogy emiatt egyre gyakrabban fog újra és újra kiderülni, hogy kicsoda az édesanyám”. Azt e pillanatban nehéz átlátni, miként tud valami egyre gyakrabban, továbbá újra és újra kiderülni, annak ellenére, hogy egy-két „újra és újra” tapasztalata már a hátunk mögött van.

***

Lázálom, ami a MÁV-nál történik, mert Vitézy Dávid megszámolta: a vasút legjobb szakemberei közül minden tizedik nem hajlandó elhagyni a vonatot. Lázár miniszter óvatosan üzenget a vállalat vezetőinek, mert látja a példát: az a bársonyszékes, aki tavaly kirúgta a főmeteorológusokat az elmaradt eső miatt, ma fapados. A vonat lassúsága pedig az idegenforgalmat hivatott katalizálni, az utasok így jobban megfigyelik a magyar táj szépségét, amiről tudósítják honfitársaikat, akik aztán elözönlik a Család luxusszállodáit.

A sebességkorlátozás egyéni értelmezésében előélettel rendelkező közlekedési miniszter számos más területen is bizonyította rátermettségét, ezúttal a történettudománynak adott iránymutatást, midőn megmutatta, az egymillió magyar állampolgár halálában való főbűnösség és a XX. század kiemelkedő államférfiúja egymást egyáltalán nem kizáró tényezők.

***

Sok dolgok férnek meg egymás mellett, minthogy Szijjártó volt, van és lesz. Ezúttal ismét teljes szigora és nemzetközi tekintélye bevetésével csapott le a hanyatló Egyesült Államokra:

„Innentől kezdve nem szeretnénk arról hallani az amerikaiaktól, hogy itt hogy működik a demokrácia, hogy működnek az intézmények, mi van a jogállamisággal”, Amerikában „ugyanis ki akarják zárni a választási versenyből a legesélyesebb elnökjelöltet, Donald Trumpot”.

Ha – feltéve, de meg nem engedve – Amerikában elítélik a lobogó hajú géniuszt azzal az ürüggyel, hogy bűnöző, meg mert rárontott a nemzetére, az nagyon rossz precedenssel szolgálna például a szédületes tempóban fejlődő Magyarország számára. Megrendítené a népnek a lánglelkű vezér érinthetetlenségébe vetett hitét.

Nemzetünk Fürkésze nemcsak az altatás és vakcinálás eszköztárát tudhatja magáénak, hanem jól ismeri a történelem alternatív útvonalait is: „Azt hiszem, hogy joggal bízunk abban, hogy ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, akkor nagyon gyorsan béke lenni a közelünkben, a szomszédságunkban. Arról is meg vagyunk győződve, hogy ha Donald Trump maradt volna az Egyesült Államok elnöke, ez a háború nem tört volna ki... Nekünk, békepártiaknak kifejezetten rossz hír lenne, ha az Egyesült Államokban azok a törekvések, amelyek a legesélyesebb elnökjelölt kizárására irányulnak, sikeresek lennének” – mondotta a magyar diplomácia vezetője. És még azt is mondta nemzetünk e kiválósága, hogy Magyarország nem kritizált senkit, ezért őrizte meg a jó viszonyát minden féllel, beleértve az autó-, gyógyszer- és számlagyártókat is.

***

A sok jó hír közül is kiemelkedik azonban az, amelyikből megtudtuk, Novák Katalin egy origami pillangót kapott ajándékba az ír nagykövet kislányától. És bizony mi nem felejtjük, amit Bödőcs Lölőtől tanultunk: a lepkékhez nem szabad hozzányúlni.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB