„Támogassa
A lényeg

Kötcsei piknik: Schmidt Mária elmondta, harminc éve járnak össze Orbánnal, az adriai nyaraláson is ez történt

9/09/2023 13:50

| Szerző: Klubrádió

A jobboldali, konzervatív politikusokat és értelmiségieket vonzó kötcsei piknikre idén elsőként tüntetők érkeztek, akik elsősorban a kilakoltatások leállítását követelik. A holdudvar széles köre szokás szerint felvonult, Lázár János azonba inkább a Makói Hagymafesztivált választotta.

Szombaton tartják a kötcsei pikniket, a politikai találkozót, aminek állandó fővédnöke és előadója Orbán Viktor 2004 óta rendezik meg a Dobozy-kúriában. Az idei esemény mottója: „Ahol a haza, ott a szabadság” – mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Magyar Nemzetnek, amit a Telex szemlézett. Azaz szerinte a szuverenitás, a nemzeti érdekek minden más (külső) elvárás és érdek elé helyezése lesz a középpontban. A rendezvény lényege Lomnici megfogalmazásában, hogy azon "hagyományosan szellemi muníciót, politikai iránymutatást kap a polgári oldal a miniszterelnöktől és a jobboldal meghatározó szereplőitől".

A jobboldali, konzervatív szellemi holdudvar apraja-nagyja ellátogat a zártkörű rendezvényre, amire általában hivatalos a kormánypárti média néhány prominense is. A független sajtó képviselőit nem engedik be az eseményre, így az érkezőket jellemzően a befelé vezető úton kérdezik. Annak ellenére, hogy a miniszterelnök beszéde nem nyilvánosan hangzik el, annak tartalma végül megjelenik a sajtóban.

Tüntetők

Idén néhány tüntető transzparensekkel várakozik a villa környékén – számolt be a 24.hu. A civilek a lap képei alapján a devizahitel-károsultakat tömörítő Nem Adom a Házamat Mozgalom aktivistái, akik molinókkal és táblákkal várják a kormányfőt és elsősorban a kilakoltatások leállítását követelik.

Később megérkezett a gazdatüntetésekről ismert Szabó Bálint is, akit tavaly bilincsben vittek el a rendezvényről, miután autóval behajtott az elzárt területre – emlékeztetett a 24.hu.

Orbán nyaralása

A NER egyik fontos ideológusaként számontartott Schmidt Mária, többek között a Terror Háza Múzeum főigazgatója a sajtó Orbán Viktor, a Schmidt lányának nevén lévő horvátországi villában való nyaralásával kapcsolatos kérdésére elmondta, "meglátogatott minket, vendégségben volt nálunk, harminc éve járunk össze”, arra azonban nem válaszolt, járt-e már máskor is náluk a miniszterelnök Opatijaban – számolt be a hvg.hu.

Schmidt Mária lánya, Ungár Anna – aki az opatijai villa tulajdonosa –, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) vezető tisztségviselője, amely rendszeresen üzletel az állammal.

Miért nem hívatták be az orosz nagykövetet tankönyv-ügyben?

Az elmúlt hetekben egy orosz tankönyv foglalkoztatta a közvéleményt, amelyben több magyar szempontból felháborító vagy meghökkentő állítás mellett, például az 1956-os forradalomban résztvevő hősöket fasisztának nevezik. Többek között erről, pontosabban a kormányzati- diplomáciai reakció hiányáról is kérdezte a sajtó Orbán Balázst. A miniszterelnök politikai igazgtója kitérő választ adott, szerinte 1956 hőseivel kapcsolatban egységes álláspont, hogy a magyar nemzet legfontosabb és kitüntetett szereplői, akik minden megbecsülést megérdemelnek. "Ezt elvárjuk minden országtól" – tette hozzá.

Orbán Balázs azt is elmondta, hogy a miniszterelnök beszédének vezérfonalát a 2024-es európai parlementi választások jelentik.

Polgári Piknik Kötcsén
 
 A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyilatkozik a sajtó munkatársainak a kötcsei Dobozy-kúriánál 2023. szeptember 9-én.
 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Megérkezett a miniszterelnök

Miután sorra érkeztek az értelmiségiek és politikusok és médiaszemélyiségek, többek között Bánki ErikHarrach Péter, Mátrai MártaNagy MártonRákay PhilipKubatov GáborEperjes KárolySchmitt Pál, Varga Judit, Vidnánszky Attila, délután 1 óra körül Orbán Viktor is befutott.

Polgári Piknik Kötcsén
 
 Kötcse, 2023. szeptember 9. A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre érkező Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kezet fog a kötcsei Dobozy-kúriánál.
 
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 
 
 
 
Polgári Piknik Kötcsén
 
 Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója pénzt dob adománygyűjtő urnába a kötcsei Dobozy-kúriánál 2023. szeptember 9-én.
 
Fotó:
MTI/Máthé Zoltán
 

 

Lázár János más elfoglaltságot talált

Az építési és beruházási miniszter, aki a héten a MÁV-val való konfliktusa és a Horthy Miklóst méltató szavai miatt is sokat szerepelt a médiában, nem vesz részt az idei pikniken, ugyanis szokásához híven a Makói Hagymafesztiválon van – vette észre a 24.hu. A település a hódmezővásárhelyi születésű Lázár János választókerületéhez tartozik. 

https://www.facebook.com/lazarjanosfidesz/posts/837411194405722?ref=embed_post