„Köszönjük,
A lényeg

L. Simon: Lázárt elragadta a hév

7/09/2023 11:01

| Szerző: Klubrádió

"Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan, mert nem lehet, hogy csak a pozitívumokat látjuk és nem vesszük tekintetbe azon zsidó származású honfitársaink érzékenységét" – véli a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. 

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az ATV műsorában Lázár János kijelentéseire reagálva azt mondta: "Horthy Miklós személyét összetetten kell nézni."

Horthy Miklós újratemetését a hétvégén ünnepelték Kenderesen, ahol az építési és közlekedési miniszter a kormányzót kivételes államfőnek nevezte, "akinek teljesítménye a mai napig megkérdőjelezhetetlen".

L. Simon, ugyan Horthy vitathatatlan érdemének tartja azt, hogy "rendkívül jól megválasztotta az ország vezetőit, politikai stabilitást hozott és az országot a teljes reménytelenségből vezette ki. A másik oldalon viszont ott van, hogy nem tudta elkerülni a háborúba sodródást, nem tudta jól kezelni a németeket" – mondta.

Erről azonban megoszlanak a vélemények: Frölich Róbert országos főrabbi a kormányzó szavait idézte Lázár Jánosnak címezve, hiszen "ki beszélhetne világosabban Horthy Miklósról, ha nem ő maga?"

A kormányzó szavai közt felidézte: "A zsidók fokozatos kikapcsolására vonatkozó további intézkedések folyamatban vannak, s amint meg lesznek teremtve elszállításuk feltételei, ezt végre is fogjuk hajtani."

"Óvatosan kell fogalmazni Horthyval kapcsolatosan, mert nem lehet, hogy csak a pozitívumokat látjuk és nem vesszük tekintetbe azon zsidó származású honfitársaink érzékenységét" – jegyezte meg L.Simon.