„Köszönjük,
A lényeg

Lázár bekeményített: kirúgta a MÁV két vezérigazgató-helyettesét

6/09/2023 17:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Vezéráldozattal folytatódik a MÁV és Lázár csatája: a miniszter szerdán felmentette a vasúttársaság pályaműködtetésért felelős illetve a gazdasági vezérigazgató-helyettesét – ezt hvg.hu-nak erősítette meg Csepreghy Nándor miniszterhelyettes. 

Két régi MÁV-os vezetőben találta meg Lázár János építési és közlekedési miniszter a közelmúlt közlekedéspolitikai botránya, a MÁV "kirakatvonalán", a Budapest-Győr-Hegyeshalom 1-es fővonalon bevezetett kényszerű sebességkorlátozás felelőseit, írja a hvg.hu. A portál úgy tudja, szerdán döntöttek a szaktárcánál a MÁV Zrt. két felsővezetője, Virág István pályaműködtetési vezérigazgató-helyettes és Bádonfainé Szikszay Erzsébet gazdasági vezérigazgató-helyettes felmentéséről.

A miniszter már a múlt héten eléggé kiakadt a felügyelete alá tartozó vasúttársaságra, és keményen beszólt a MÁV-vezérkarnak, mondván: "A MÁV vezetői ne okoskodjanak, és ne mellébeszéljenek, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket."

Arról is a hvg.hu írt elsőként, hogy augusztus 24-től a Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszon 100 km/h-s ideiglenes sebességkorlátozást kellett bevezetni a pálya rossz állapota miatt. A lassújel bevezetése azért keltett feltűnést, mert az 1-es egy "kirakatvonal", az ország egyetlen olyan vonala, ahol akár 160 km/h-s sebesség is elérhető (lenne).

A hvg.hu szerda délután elérte Csepreghy Nándort, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettesét, aki megerősítette a két vezérigazgató-helyettes menesztését és annak okát is, továbbá arra is utalt, hogy nem csak nekik kellett távozniuk – és nem is csak a MÁV-tól, hanem a minisztériumból is. Csepreghy a portálnak nyilatkozva emlékeztetett: az 1-es vasúti fővonalon a közlekedés biztonságát veszélyeztető állapotok alakultak ki, ezért volt szükség sebességkorlátozás bevezetésére és a felújítási munkák minél hamarabbi megkezdésére.

A személyi változásokra áttérve hozzátette: "Voltak és vannak, akik ezt a gyorsítást akadályozták, lassították vagy egyenesen szabotálták. És olyanok is, akik a munkájuk végzése helyett a vasúttal szembeni kampányhoz szállítottak anyagokat médiaszereplőknek, ellenzéki pártoknak. Ezektől a kollégáktól most megválunk. Van, aki nyugdíjba mehet már, mi pedig nem marasztaljuk. Van akit lefokozunk. Van akit felmentünk. Van aki helyett másnak adunk lehetőséget."

Frissítés: a cikk előző verziójára reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon, és közölte: nem a hvg.hu írásában említett Virág István korábbi vezérigazgató-helyettes a keresztapja, így ezt mi is javítottuk. A portál azt is pontosította, hogy Virág István esetében nem azonnali kirúgásról, hanem nyugdíjazásról van szó.