„Klubrádió
Klubdélelőtt

Ragályi Elemér elment, a filmjei maradnak

31/03/2023 23:57

| Szerző: Klubrádió

Ragályi Elemér. Sok-sok nagy film operatőre, csütörtökön halt meg. A Klubdélelőttben többször is járt, most az egyik beszélgetéssel búcsúztunk tőle. A műsor további részeiben vendégünk volt Hadházy Ákos politikus, állatorvos, Drávucz Rita világbajnok vízilabdázó, aki egy ritka betegségben szenvedőket támogató alapítványt működtet. Beszéltünk még a Baltazár Színház újabb előadásáról, Kováts Kriszta rendezővel, valamint arról, a klímaváltozás akadályozására vagy már inkább az alkalmazkodásra érdemes-e koncentrálni. Utóbbiról Szalóczy Zsolt fizikust kérdeztük. 

2024. április 24.
00:00
00:00

A Klubdélelőtt vendégei és témái:

09.00 Hadházy Ákos politikus, állatorvos, édesapja ugyancsak állatorvos volt, a rendszerváltás után az újjáalakult Kisgazdapárt Tolna megyei elnöke és a megyei Agrárkamara elnöke. Szóval családilag csöppent bele a politikába. 2006 és 2014 között Szekszárdon fideszes önkormányzati képviselő volt, 2013-ban a trafiktörvény végrehajtása és a korábbi helyi és országos korrupciós ügyek elleni tiltakozásul kilépett a Fideszből. 2014-ben az LMP tagja lett, majd 2018 óta független országgyűlési képviselő. Tagja a Korrupcióellenes Szövetségnek, kiemelt figyelmet szentel az európai támogatásokat érintő rendszerszintű visszaélések felderítésének. A  szekszárdi református gyülekezet helyettes kántora.

 
 
Hadházy Ákos Forrás: Facebook
 

 

10.00 Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, kislánya Charcot-Marie-Tooth rendellenességgel született, ami motiválta, hogy létrehozza a WonderFlora & CMT Alapítványt. Rendszeresen olyan ügyek mellé áll, mint a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációja, az akadálymentesítés, a parasport népszerűsítése. Kislányával 2019-ben a Magyar Parasport Napjának nagykövetei voltak.

 
Drávucz Rita
Forrás: WonderFlora & CMT Alapítvány
 


10.30 Ragályi Elemér operatőr 83 évesen ment el, de filmjei itt maradnak velünk. Sárika, drágám, a Régi idők focija, a Kakuk Marci, a Bástyasétány hetvennégy, a Talpuk alatt fütyül a szél, a Szabadíts meg a gonosztól, a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Szirmok, virágok, koszorúk, a Miss Arizona, a Csók, anyu! A nagy generáció, vagy a Herkulesfürdői emlék és az 1945... De ő fényképezte a Queen együttes 1986-os budapesti fellépéséről készült filmet is. A Klubdélelőttben többször is járt, most az egyik beszélgetéssel búcsúzunk tőle.

 
Ragályi Elemér
Forrás: Facebook 
 

 

11.00 Segítség, segítek! A Baltazár Színház előadásában két család sorsát követhetjük figyelemmel. Egy kárpátaljai származású kutató orvosnő vak fiával menekül a háború elől Magyarországra, a családot egy magyarországi tudós kolléga fogadja be a lakásába. És vajon mi történik, ha vége a háborúnak és a család visszatérhet Ukrajnába? Vendégünk a darab rendezője, Kováts Kriszta, és az egyik főszereplő, a vak Klabacsek Dániel.

 
Kováts Kriszta
 

 

11.30 Szalóczy Zsolt fizikus állítja,  a növekedésre épülő globális ipari civilizáció korlátaihoz közeledik, a fenntartásához lassan nem marad erőforrás a kizsákmányolt természetben. A megoldást tekintve két alapvető szemlélet áll vitában: az egyik szerint minden erőnkkel a fenntartható fordulatot, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, az úgynevezett zöldenergiákra való átállást kell segítenünk, és megállítani a bolygó további felmelegedését, lehetőleg két fok alatt. Az adaptáció hívei szerint ezzel már elkéstünk; bölcsebben tesszük, ha alkalmazkodunk a változáshoz, visszahúzódunk, és felkészülünk a nagy valószínűséggel hamarosan bekövetkező összeomlásra.

 
Szalóczy Zsolt
 Forrás: Facebook 
 

 

Klubdélelőtt
2023. április 01., szombat 09.00
szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa