„Klubrádió
Klubdélelőtt

Börtönök, nagymacskák és 55 év Széken

24/03/2023 22:44

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A Klubdélelőtt e heti vendégei Dr. Csehák Judit, orvos, volt egészségügyi miniszter; Tóth Tibor, a felsőlajosi Magán Zoo alapítója; Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotós; Sommer Katalin smink- és maszkmester; és Fiáth Titanilla, börtönpszichológus, korábban a Ludditák frontembere voltak.

2024. április 20.
00:00
00:00

Dr. Csehák Judit édesapja cipész, édesanyja varrónő volt, ő elvégezte az orvosi egyetemet, falusi körzeti orvos lett, majd ahogy mondani szokták, igencsak sokra vitte. Miniszterelnök-helyettes, majd egészségügyi miniszter. Vajon mi történt, hogy majd' húsz éve aztán véglegesen szakított a politikával?

Dr. Csehák Judit
 
Dr. Csehák Judit
 
Forrás: Youtube
 

Tóth Tibor felsőlajosi állatkertje állami és mindenféle egyéb támogatás nélkül épült meg 25 évvel ezelőtt. Azóta sem kapnak sehonnan támogatást, pedig jól jönne, hiszen az állatoknak szerencsére igencsak jó az étvágyuk, sokba kerülnek. Ha nincs Tibor kitartó lelkesedése, már az állatkert sem lenne. Most az Év embere díjat kapta meg.

Tóth Tibor Felsőlajos Magán zoo
 
Tóth Tibor
 
Magán zoo Facebook
 

Sommer Katalin március 21-én, az Antirasszista világnapon megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat. Kati bemutatása így kezdődhetne: 1939. február 20-án született, az apukája textil technikus volt, az  anyukája ugyanott dolgozott az irodában. Az esküvőjük 1935-ben a dohány utcai Zsinagógában volt. Hogy a háborúban mi lett a neológ zsidó család sorsa, és hogyan lett Katiból smink- és maszkmester, milyen volt együtt dolgozni a nagy színészóriásokkal, Bessenyeivel, Sulyok Máriával, Gobbi Hildával, hogy a sok százból csak néhányat említsünk, kiderül a Klubdélelőttből.

Sommer Katalin Paudits Béla
 
Sommer Katalin és Paudits Béla
 
Forrás: Sommer Katalin Facebook
 

Korniss Péter 1967-ben kezdett Erdélyben, Széken fotózni. A célja az volt, hogy megőrizze mindazt, ami aztán az idő múlásával szép lassan eltűnik. Kíváncsi volt arra, hogyan élnek a falusi magyarok az erdélyi településeken, megfigyelte Boldizsár Marit, Balogh Mártont, Dobos Karcsi bácsit, Kali nénit. És fotózta Kati táncát és Mari esküvőjét is. Most ezekből a képekből nyílt kiállítás, Hosszú úton, Szék 1967–2022 címmel.

Fiáth Titanillát sokan a Ludditák zenekar frontembereként ismerték meg, aztán börtönpszichológus, antropológus lett, évekig dolgozott és kutatott magyar börtönökben, nemrégiben viszont messzebbre is eljutott, sőt hónapokat töltött Kolumbiában, az ottani büntetés-végrehajtási intézetekben.

Címlapi kép forrása: Magán Zoo Facebook

Klubdélelőtt
2023. március 25. szombat, 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa