„Klubrádió
Klubdélelőtt

A Graphisoft-alapítójával az oktatás lezüllesztése is szóba került a Klubdélelőttben

17/03/2023 18:44

| Szerző: Kun Zsuzsa

Az e heti műsor vendégei voltak: Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója, Karsai György dramaturg és Makranczi Zalán színész, Schell Judit színésznő és Réczei Tamás író-rendező és Bóta Gábor szinházkritikus. A műsor utolsó fél órájában a héten elhunyt Tarr Maritól egy korábbi beszélgetéssel búcsúztunk.  

2023. március 18. Klubdélelőtt (2023. március 18., szombat 09:00)
156:51
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

A 2023. március 18-i műsor menetrendje:

9.00: Bojár Gábor vállalkozó, a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója. Eredeti végzettsége fizikus. Ami a Klubdélelőttben biztosan szóba került: nem az akkugyárakban, hanem az informatikában a jövő, Orbán tudatos stratégiája az oktatás lezüllesztése, az ingyenpénz ártalmassága…

10.00: Karsai György dramaturg és Makranczi Zalán színész bemutatója a Pinceszínházban. A címe: Médeia. De ki ez a nő, kegyetlen gyilkos vagy egy elképesztően okos, a férfi uralta világban kiválóan eligazodó asszony? Az erős nő archetípusa? De mi az erő benne? A Médeia név jelentése: férfiasság.

Karsai György Makranczi Zalán
 
Karsai György (balra) és Makranczi Zalán (jobbra)
 
 

10.30: Schell Judit színésznő és Réczei Tamás író-rendező különös kibeszélő estre készülnek. Bánat, életképtelenség, magány, színpadi halál…  És vajon mi marad meg saját maguk számára a függöny legördültével, ha a színen úgymond már mindent odaadtak? Mivel távoznak a színházi estéről az alkotók villanyoltás után?

11.00: Bóta Gábor szinházkritikus, kollégánk, a Művészbejáró műsorvezetője a napokban megkapta A Magyar Újságíró Szövetség Aranytoll Életmű-díját, aminek természetesen nagyon örült, de viccesen azt mondta: És azért reménykedem abban, hogy talán még nincs vége az "életművemnek."

Bóta Gábor Aranytoll Életmű-díj MÚOSZ
 
Bóta Gábor, az Aranytoll Életmű-díj átadásán
 

11.30: Tarr Mari véletlenül lett színházi súgó, a férje, a díszlettervező idősebb Tarr Béla kísérőjeként került a Madách Színházba, ahol épp hiányzott egy súgó. Ezt követően 55 éven át dolgozott a színházban. Mesterségéről, valamint a kulisszák világáról és szereplőiről a színház iránt érdeklődők körében rendkívüli sikert aratott Mesék a súgólyukból című estjén mesélt. Tolnay Klári egyszer azt mondta neki: "Mari, te legalább akkora művész vagy, mint mi, csak téged nem lát a közönség." Tarr Mari kilencvenedik évében hagyott itt minket, egy korábbi beszélgetéssel búcsúztunk tőle.

Címlapi kép forrása: Bojár Gábor,Budapest, 2014. október 20. MTI Fotó: Mohai Balázs

Klubdélelőtt
2023. március 18. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa