„Klubrádió
Klubdélelőtt

Kettétört élet, hirtelen siker és múló idő a Klubdélelőttben

20/01/2023 23:21

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A műsor vendégei voltak: Szüts Miklós festőművész, Gergely Róbert színész, énekes, Szakonyi Noémi Veronika filmrendező és Rejtő Gábor, aki a rózsadombi villa után már egy szükséglakásban húzza meg magát. A műsorban Tamás Gáspár Miklósra és Mécs Imrére korábbi interjúik ismétlésével emlékeztünk. 

2023. január 21. Klubdélelőtt (2023. január 21., szombat 09:00)
161:13
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

2023. január 21., a magyar kultúra napja, a Himnuszunk 200. születésnapja.

Szüts Miklós festőművésszel egy remek interjút olvastam életről, halálról, barátokról, barátságról, a hazai közéletről, politikáról. Csak egy mondat az írásból: „Az utóbbi években sokkal pimaszabb és gátlástalanabb lett a hatalom. Már meg se próbál úgy tenni, mintha jogállamban élnénk...” Folytatás a Klubdélelőttben.

A búcsú félórája:

75. évében elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró. 1978 óta élt Magyarországon,  taníthatott az ELTE BTK Filozófiatörténeti Tanszékén, ahonnan ellenzéki magatartása miatt távolították el. A következő években a Yale egyetemen, majd angol és amerikai intézményekben tanított filozófiát. Főmunkatársként dolgozott az MTA Filozófiai Intézetében, 2007-től volt a CEU vendégprofesszora. Egy évvel ezelőtt beszélgettünk itt a rádióban, amikor a Filozófia Világnapja alkalmából életműdíjat kapott.

Mécs Imre 1956 októberében végzős hallgatóként részt vett az egyetemi nemzetőrség szervezésében, november 4. után pedig az ellenállásban. 1957 júniusában letartóztatták, és halálra ítélték. Közel egy év siralomház után az ítéletet életfogytiglanra változtatták, 1963 tavaszán amnesztiával szabadult. Diplomáját csak 1975-ben szerezhette meg. Fejlesztőmérnökként több mint harminc találmányt dolgozott ki, négyszer is megkapta a Kiváló Feltaláló címet. Később kirúgatták az állásából, mert egy volt bajtársa temetésén, 1983-ban forradalomnak nevezte a „sajnálatos eseményeket”. Az 1956-os forradalom halálraítéltje, az SZDSZ alapító tagja, majd parlamenti képviselője, 90. évében hagyott itt minket. Ő is egy évvel ezelőtt volt műsorunk vendége.

Tamás Gáspár Miklós, Demszky Gábor, Mécs Imre, Rajk László
 
Az asztalnál balról jobbra: Tamás Gáspár Miklós, Demszky Gábor, Mécs Imre, Rajk László
 
Budapest, 1989. július 15. A Szabad Demokraták Szövetsége rendszerváltást követelő nagygyűlése a margitszigeti Nagyréten, 1989 nyarán.
 
Fotó: MTI/ Amatőr felvétel
 

Gergely Róbert kétszeres EMeRTon- díjas színész, énekes, színházigazgató  a hatvanadik születésnapján ezt mondta: „Amikor a negyvenest ünnepeltem, azt gondoltam, hogy már elkezdődik valami, amikor az ötvenest, akkor az volt bennem, hogy lassan kifelé megyünk az erdőből, most a hatvanasnál viszont vissza akarnék még menni. Most kezdődik igazán...” Vajon mit gondol a 65. születésnapján?

Szakonyi Noémi Veronika kínai nyelvet és filmezést tanult Pekingben, a filmjét nem is betiltották, inkább korlátozták az egyetemen: nem vetítették le a többiek vizsgafilmjével együtt, mivel kritikus volt az akkori kínai politikával. A rendező itthon  az idei év talán legnagyobb filmes felfedezettje, a nyílt örökbefogadást  körbejáró Hat hét számos fesztiváldíjat kapott.

Egy hetvenes, sármos, hajdan tehetős, rózsadombi és csúcshegyi villával, diplomával rendelkező férfi 14 éve hajléktalan, most éppen egy szükséglakásban húzza meg magát. A neve: Rejtő Gábor. De vajon mi történt, hogy így kettétört az élete?

Rejtő Gábor
 
Rejtő Gábor
 
Fotó: Adrián Zoltán/ 24.hu 
 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Klubdélelőtt
2023.01.21., szombat 9:00
Riporter: Kun Zsuzsa