„Klubrádió
Klubdélelőtt

Megmenekülés, gyógyulás és elmúlás a Klubdélelőttben

6/01/2023 17:41

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A szombati Klubdélelőttben válogatást hallhatnak az elmúlt évek beszélgetéseiből. A vendégek: Boros Lajos műsorvezető, Illés Fanni paraúszó, Borbély Zoltán korábban szóvívő – egy ideje ügyvéd, Bruck Edith író, Hetényi Zsuzsa nyelvész, műfordító. A műsor végén pedig egy beszélgetés az emlékezés jegyében: az ünnepek előtt elhunyt Bak Imre festőművésztől az egy évvel korábbi interjú ismétlésével búcsúzunk.

Akiknek sikerült: sikerült meggyógyulniuk, akiknek születésükkor azt mondták a szüleinek, hogy ne reménykedjenek, akiknek sikerült  megmenekülni a halál kapujából, akik olyan kitüntetést kaptak, amire nem is számítottak. És van olyan is, akinek sajnos nem sikerült!

9:00-tól: Boros Lajos műsorvezető kétszer született. Egyszer 75 évvel ezelőtt, másodjára akkor, amikor a betegsége, a szívműtétje után öt hétig feküdt kómában. Állítása szerint ez utóbbit csak egy évvel később mondták el neki. Isten éltessen sokáig Lali király!

9:30-tól: Illés Fanni világbajnok paraúszó születése pillanatában így szólt az orvos diagnózisa, amit a szülőknek mondott : „Holtan született, sikerült újraélesztenünk. De jobb, ha nem látja. Nincsenek lábai, és a kézfeje sem nőtt ki rendesen. Valószínűleg ülni sem tud majd és szellemileg sem lesz ép. Mint gyakorlott apuka azt tanácsolom, mondjon le a gyermekéről."

Paralimpia 2020 - Aranyérmes Illés Fanni 100 méteres mellúsz
 
 Illés Fanni a tokiói olimpián
 
 Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

10:00-tól: Dr. Borbély Zoltánt tizenhárom éven át szóvivőként láthattuk a Legfőbb Ügyészség, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban nyilatkozni, jó ideje ügyvédként dolgozik. Most a betegsége és gyógyulása kapcsán kért szót, ugyanis egyik percről a másikra lebénult az arca, amiről azt gondolta nem éli túl.

 
Dr. Borbély Zoltán
 
Fotó:Borbély Zoltán Facebook
 

10:30-tól: Bruck Edithet 13 évesen, több családtagjával együtt Tiszakarádról hurcolták el Auschwitzba. Túlélte a koncentrációs tábort, majd sok hányattatás után Rómában telepedett le, író lett. Tavaly, a Holokauszt nemzetközi emléknapján fogadta őt Ferenc pápa.

 
 Bruck Edith találkozása Ferenc pápával
 
 MTI/EPA/Vatikáni média
 

11:00-tól: Hetényi Zsuzsa nyelvész, egyetemi professzor, műfordító, az orosz kultúra ismerője. Az orosz - ukrán háború kitörése óta a pályaudvarokon önkénteskedik, mindenben segíti a háború elől menekülő ukránokat. A Kolera-karantén című visszaemlékező írásáért, ami a szovjetunióbeli nyelvtanulásáról és gyógyulásáról szól, elnyerte a nagy orosz tudósról elnevezett Mengyelejev-díjat.

11:30-tól:  December 23-án életének 83. évében elhunyt Bak Imre Kossuth-, és Herder-díjas festőművész. Kivételes érzékenysége, szerénysége, szakmai alázatossága és következetessége nemcsak a magyar képzőművészeten hagyott mély nyomot, hanem annak nemzetközi ismertségén és piacán is. Egy évvel ezelőtt beszélgettünk vele a Klubdélelőtt műsorában, amikor magyar festmény rekord született egy varsói aukciósház árverésén. 1969-ben festett  absztrakt Orange című festményéért  46,2 millió forintot fizetett egy vevő. Ezzel a beszélgetéssel búcsúzunk a Bak Imrétől.