„Klubrádió
Klubdélelőtt

Atomfizikától a politikáig, Genftől Portlandig, Yehudi Menuhintól Fischer Ivánig ível a Klubdélelőtt vendégeinek útja

24/02/2023 18:56

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Az adás vendégei: Pálinkás József, atomfizikus, az MTA korábbi elnöke; Bátor Tamás operaénekes; Körner Tamás, aki két évtizeden át volt a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója; és Spáh Dávid, színész, rendező, forgítókönyvíró. Az adásban Kárászy Szilvia zongoraművésztől és Dunai Tamás színésztől is búcsúzunk.

2023. február 25. Klubdélelőtt (2023. február 25., szombat 09:00)
156:44
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Pálinkás József atomfizikus, politikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 2008-2014 között az MTA elnöke. 2001-2002 között oktatási miniszter volt az első Orbán-kormányban. 2014-ben kormánybiztosnak nevezték ki, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásáért felelt, 2018-ig az NKFIH elnöke volt. 2020-ban létrehozta az Új Világ Néppártot, melynek közgyűlése a Fidesz által fölényesen megnyert 2022-es parlamenti választások után a párt jogutód nélküli feloszlásáról döntött.

Bátor Tamás operaénekes, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál korábbi igazgatója. 1989-ben a luzerni Stadttheaterbe szerződtette Marcello Viotti, ettől kezdődően egészen 2002-ig külföldön élt, és a világ számos városában (Genf, Luzern, St. Gallen, Bern, München, Augsburg, Hannover, Weimar, Lipcse, Koppenhága, Madrid, Barcelona, Bilbao, Milánó, Róma, Bologna, Prága, Dublin, Baltimore, Portland, Seattle, Tel-Aviv, Monte-Carlo, Tokió, Oszaka, Hirosima) énekelt. Közben közel húsz évig állandó vendégművésze volt a Magyar Állami Operaháznak.

Tahi Tóth László színművész özvegye, Kárászy Szilvia zongoraművész hosszú betegség után, 62 évesen, egy hospice házban, öt évvel ezelőtt elhunyt férje után ment. Szeretett volna nélküle élni, alkotni, koncertezni, hosszú távú tervei voltak, de a férje nélkül nem ment. Szilvia halála után egy másik nagy művésztől, Dunai Tamás színésztől is búcsúzunk. Ahogy a család közleményében áll, otthonában, tragikus hirtelenséggel ment el.

 Dunai Tamás (MTI/Zihi Zsolt) ; Kárászy Szilvia (Klubrádió)
 

Körner Tamás a magyar komolyzenei élet egyik meghatározó alakja. Két évtizeden át a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója volt, olyan sztárokkal volt kapcsolatban, mint Yehudi Menuhin, Alfred Brendel, Solti György, Kiri te Kanawa, Martha Argerich, Kocsis Zoltán, Fischer Iván....

Spáh Dávid színész, rendező, forgatókönyvíró, sokan még a Família Kft. ikerpárjának egyik tagjaként ismerik, de hol van már a múlt, amikor ő még gyerekszínész volt. Azóta felnőtt férfi lett, egymás után írja a filmforgatókönyveket, sorozatot és színházi darabokat rendez, reklámfilmeket készít, és egyre többet foglalkozik a negyvenes férfiak válságával, kiégésével.