„Klubrádió
Klubdélelőtt

A világ egyik legidézettebb kutatója a Klubdélelőttben

27/01/2023 16:26

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

Iványi Miklós lelkész nemrég Ukrajnában járt, Schiffer János jogász civil munkáját a Raoul Wallenberg Intézet díjazta, Kiss Csaba és Zsigmond Emőke egy Csehov-novella alapján írt darab ősbemutatójára készül, Lázár Eszter kórusvezetó, zenei szerkesztő 85 éves lett, Dr. Ferdinandy Péter pedig ötödször is felkerült a világ legtöbbet idézett kutatóinak listájára.

A január 28-i Klubdélelőtt vendégei:

9:00: Iványi Miklós, Iványi Gábor testvére, 2001 óta szolgál Kispest lelkészeként. Felesége tanár, kilenc gyermeke van. Egy olyan gyülekezetet vezet, amely az 1970-80-as években az állami, és az azzal kollaboráló egyházi vezetés üldöztetése miatt elvesztette a templomát, és az utcán tartotta istentiszteleteit hét éven keresztül. Egyháza a holokauszt 60. évfordulóján bűnbánó istentiszteleteket tartott, és emléktáblát helyezett el minden olyan vasútállomáson (35 magyarországin és két ukrajnain), ahonnan deportáló vagonok indultak a megsemmisítő gázkamrák felé.

Az elmúlt héten Ukrajnában járt... "Szétlőtt házakkal, megnyomorított egzisztenciákkal, kulturális emlékek szétlövésével, életüket mentő belső menekültekkel találkozhattunk lépten-nyomon. Az a segítség, amit vihettünk, csepp a tengerben ahhoz az ordító szükséghez képest, amit láthattunk."

10:00: A Raoul Wallenberg Egyesület 15. alkalommal díjazta azoknak a civileknek a munkáját, akik a hátrányos helyzetben élők érdekében tevékenykednek. A díjazottak között van Schiffer János jogász, várospolitikus, egykori főpolgármester-helyettes, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke. Édesapja újságíró, országgyűlési képviselő, nagykövet volt, édesanyja Szakasits Klára textiltervező, emlékiratíró, nagyapja Szakasits Árpád Szociáldemokrata politikus, köztársasági elnök.

10:30: De mi lett a szerelemmel? Csehov-novellájából készült darab rendezője Kiss Csaba, az egyik főszereplője Zsigmond Emőke. Az alaphelyzet egy szerelmi háromszög, egy klasszikus „in flagranti”, amelynek különös, groteszk vége van. A kérdés: hogyan tovább? Kinek a sorsát kövessük? A jámbor férjét? A frivol asszonykáét? Vagy a barátét? Ősbemutató lesz a Pinceszínházban.

Égető Fanni, Kiss CsabaTakács Géza, Zsigmond Emőke, Hajduk Károly
 
 Hátsó sor: Égető Fanni, Kiss Csaba Első sor: Takács Géza, Zsigmond Emőke, Hajduk Károly
 
 Fotó:Pinceszínház Facebook
 

11:00: Lázár Eszter kórusvezető, a Magyar Rádió zenei szerkesztője volt 48 évig, a Fészek Művészklub művészeti programszerkesztője több mint húsz évig. A 2011-es Liszt-év alkalmából 10 előadásból álló irodalmi és zenei sorozatot rendezett, a legtöbbet olyan írásos és zenei anyagokból, amiket Ausztriából és Németországból kutatott föl, és nagyrészt először kerültek bemutatásra Magyarországon. 85. születésnapján köszöntöm.

Lázár Eszter, Komoróczy Géza, Forrai Miklós
 
Lázár Eszter, Komoróczy Géza, Forrai Miklós
a Magyar Rádió 1.stúdiójában (1973)
 
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán
 

11:30: Dr. Ferdinandy Péter, a Semmelweis Egyetem professzora, az intézmény tudományos és innovációs rektorhelyettese tavaly ötödször került fel a világ legtöbbet idézett kutatóinak listájára. „2014-ben és 2017-ben a farmakológia és toxikológia szakterületén szerepeltem, míg 2020-ban, 2021-ben, valamint 2022-ben a több tudományterületet együttesen számba vevő, úgynevezett cross-field kategóriában. Szakterületünk a szívinfarktus okainak, terápiájának kutatása. Ezen belül különböző gyógyszerek és terápiás eljárások fejlesztésében veszünk részt  társaimmal.”

Címlapi kép: Dr. Ferdinandy Péter, forrás: Youtube.

Klubdélelőtt
2023:01.28. 9:00-12:00
Szerkesztő-műsorvezető/ Kun Zsuzsa