„Klubrádió
Klubdélelőtt

Cate Blanchett zongoratanára a Klubdélelőttben

3/03/2023 15:49

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

A szombati műsor vendégei voltak: Bokros Lajos, közgazdász, politikus, korábbi pénzügyminiszter; Forgách András író; Szabó Réka, táncos, matematikus, két évtizeden át a Tünet Együttes vezetője; Virág Emese zongoraművész, korrepetítor és Gánóczy Mária, festőművész. 

2023. március 04. Klubdélelőtt (2023. március 04., szombat 10:05)
151:12
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9.00: Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár, a Horn-kormány második pénzügyminisztere, a Közép-Európai Egyetem korábbi vezérigazgatója, professzora. Néhány gondolat, ami biztosan szóba kerül: Oroszország első háborúja Amerika ellen? Miért nem győzhetnek az oroszok Ukrajnában? A csőcselék uralma Magyarországon, az uralkodó elit erkölcsi romlásának természetrajza a huszonegyedik században.

Egy emlékezetes felszólalás az Európai Parlamentben 2011-ben.

 

10.00: Már húszévesen elhatároztam, hogy nem szabad gyorsan írnom. Viszont nagyon gyorsan gondolkozom – mondja magáról Forgách András. Az író nekilátott egy ismeretlen Proust mű fordításának. Ez valóban nem lesz egy gyors munka.

10.30: „Az elmúlt évek alatt tele lettem keserűséggel, frusztrációval és önváddal is, mert nem voltam már képes jól működni, kimerültem, leértem a gödör aljára... Nem tudom, nem akarom folytatni jelen körülmények között a társulat napi szintű működtetésének szélmalomharcát.” Többek közt ezekkel a sorokkal indokolta a nyilvánosságra hozott búcsúlevelében döntését Szabó Réka, aki húsz éve a meghatározó kortárs táncszínházi társulat, a Tünet Együttes alapítója, vezetője. Volt.

11.00: Virág Emese zongoraművész, huszonöt éve korrepetitor a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékén, mára docens, emellett neves énekesek kísérőjeként és szólistaként hangversenyezik itthon, de fellépett már Európa számos városában és Torontóban is. Hatszor nyerte el az Artisjus Zenei Alapítvány díját, 12 lemeze jelent meg. Most a kétszeres Oscar-díjas és az idén is jelölt Cate Blanchettet készítette fel a Tár című film szerepére.

11.30: Gánóczy Mária festőművésznek az édesanyja, a nagyanyja, a nagyapja, a dédanyja festőművész volt, és a fia is az lett. Mária nem csak a festésnek él, hanem a családjának, a kilenc gyerekének, unokáknak, dédunokáknak, no és a nyelvek szerelmese is, például 95 évesen tanult meg angolul. Magyarországon az elmúlt évtizedekben kevesebb kiállítása volt, mint külföldön, Belgiumban, Olaszországban, Franciaországban, Párizsban talán jobban ismerik a munkáit, mint itthon.

Címlapi kép forrása: a Tünet Együttes Facebook-oldala

Klubdélelőtt
2023. március 4. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa