„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyitott a kompromisszumra az Európai Bizottság a magyar uniós pénzek érdekében

15/09/2022 08:40

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Miközben a magyar civil szervezetek kételyeiket fejezik ki, mennyire vehetők komolyan Orbánék ígérgetései, egyre inkább úgy néz ki, hogy az uniós vezetők nyitottak arra, megadják nekik azt a lehetőséget, hogy ne veszítsék el az uniós forrásokat. Csernyányszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2022. szeptember 15. Reggeli gyors 2022.09.15. Csernyánszky Judit lapszemle
04:58
00:00
Noha az Európai Bizottság az uniós források 70%-ának megvonását javasolta Magyarország számára, de nyitva hagyja az ajtót a kompromisszumok előtt – írja a Politico. Erről vasárnap tehet bejelentést Brüsszel, s ami azt is jelenti, ilyen még soha nem történt az Európai Unió történetében, amely annak az eredménye, hogy az elmúlt 12 évben az Orbán-kormány szisztematikusan bontotta le a magyar demokratikus intézményrendszert, illetve a korrupció rendszerszintű kiépítése miatt. Ezzel egyidőben viszont a Bizottság értékeli, hogy az elmúlt hetekben számos olyan reformlépés megtételére tett ígéretet a kormány, amelyekkel meg akar felelni Brüsszelnek. Ezt egy névtelenül nyilatkozó uniós forrás meg is erősítette: Brüsszel nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy Magyarország jó irányba mozdult el, miután megtette az első lépéseket a reformok felé. Ugyanakkor egyelőre nem tudni, milyen döntést hoz ebben a kérdésben az Európai Tanács. Vajon ad-e még egy esélyt Magyarországnak azok után, hogy rendszerszintű problémák vannak. A Bizottság döntését követően a Tanácsnak két hónap áll rendelkezésére, hogy végleg eldöntse a dilemmát. S miközben a magyar civil szervezetek kételyeiket fejezik ki, mennyire vehetők komolyan Orbánék ígérgetései, egyre inkább úgy néz ki, hogy az uniós vezetők nyitottak arra, megadják neki azt a lehetőséget, hogy ne veszítse el az uniós forrásokat.

Imádta az orosz sajtó, persze az ukrán sem mellőzte Menczer Tamás államtitkárnak azon kijelentését, hogy szerinte enyhíthet az Európai Unió az Oroszország elleni szankciókon a hideg tél közeledtével – írja a Vecsernaja Moszkva, az Esti Moszkva portál. Az újságnak ennek kapcsán Ivan Mezjuho (Иван Мезюхо) szakértő két verziót fejtett ki: taktikai megközelítésben ez nem jelenti az Unió és Oroszország viszonyának javulását. Stratégiai tekintetben viszont Európa rájön, milyen siralmas helyzetbe kergette magát. Az uniós vezetők el fognak vándorolni Putyinhoz szép sorban, mert a második telet már nem fogják átvészelni orosz fűtőanyag nélkül – vizionálja a szakértő. Akinek meggyőződése, hogy nem tudják Oroszországot izolálni, ahogy azt tervezték. Már jövőre könyörögni fog Brüsszel Moszkvának. Aki – mint mondja a szakértő, amúgy is kiválóan átirányította olajexportját Ázsiába. Úgy néz ki, még Indonézia piacára is be tud törni…

Mindehhez az Ura, az Urál-menti orosz hírportál hozzáteszi, hogy ugyanezt a gondolatot pedzegette Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is, de hasonlóképpen vélekedik szerintük az osztrák külügyi vezetés is. Továbbdramatizálva a helyzetet, az orosz írás megjegyzi, hogy a Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) hírügynökség is fogalmazott már úgy, hogy az EU nem tud úrrá lenni az energiaválságon. Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy Ursula von der Leyen az Unió Helyzete szerdai beszédében mintha ennek az ellenkezőjét fejtette volna ki.

EU-tisztújítás - Von der Leyen
 MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az orosz Interfax hírügynökség a Bloombergre való hivatkozással úgy értesült, hogy az EB valóban meg akarja vonni Orbán kormányától az uniós forrásokat, amit előreláthatóaég szeptember 18-án fog bejelenteni. Ám Orbán jelentős törvényi és egyéb változtatásokat ígért, amelyek teljesítésére három hónap haladékot ad Brüsszel. Az orosz hírügynökség persze hozzáteszi a maga megjegyzését: miszerint Magyarország ellen egy új törvényt alkalmaznak (a jogállami normasértésre bevezetett mechanizmust), amellyel úgy büntetik az országot, hogy gazdasági érdekeit aláássák – véli az Interfax.

A párizsi székhelyű, de angol nyelvű Worldcrunch fontosnak tartotta ismertetni a Die Welt cikkét, amelyik megállapítja, hogy az Európai Unión belül Magyarország és Bulgária között szövődik a szövetség közös orosz álláspontjukból adódóan. Az orosz gázimportot elutasító előző bolgár kormány, Kiril Petkové megbukott, a mostani, az átmeneti kormány viszont egyre szorosabb kapcsolatot ápol Orbánékkal, és persze oroszpárti. Októberben ismét választások lesznek, s nagy a tét az Unió számára is. A bolgár közvélemény – felmérések szerint – megosztott, elbillenhet az oroszpártiság irányába éppúgy, mint a nyugatiasodás felé.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2022.09.15., hétfő 06:00
Riporter: Csernyánszky Judit