„Klubrádió
Reggeli gyors

A rendőrökkel ellenkezett a ghánai magyar nagykövetség második embere?

12/09/2022 09:12

Meleg párok menekültek el Magyarországról, mert úgy érezték, az állam el akarja taposni őket. A budapesti vétó ellenére az EU elfogadja a 15 százalékos globális minimumadót. Az orosz portálok egyike Magyarország távozását vizionálja az Európai Unióból. A ghánai Accra reptéri elkerülő úton a rendőrség egy diplomata rendszámú autót állított le, és gondatlan vezetés miatt előállították a magyar nagykövetség második emberét, Békési Dávidot. Nemzetközi lapszemle.

2022. szeptember 12. Lapszemle 20220912/Csernyánszky
05:10
00:00

A madridi Transcontinental Times szerint a budapesti vétó ellenére az EU megszavazza az egységes és globális 15%-os vállalkozási adókulcsot. A négy, tekintélyes gazdasági hatalommal bíró uniós tagállam, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország eldöntötték, hogy véget vetnek a több hónapja tartó vitának és bizonytalanságnak, és nem veszik figyelembe Orbánék ellenkezését.

 
Brüsszel
Pixabay
 

 

A pénteken Prágában (Csehország az EU soros elnöke) összeült pénzügyminiszterek azt mondták, az igazságos adórendszer az Unió prioritásai közé tartozik. A német Christian Lindner még azt is kilátásba helyezte, hogy egyedül bevezeti, amennyiben uniós szinten nem lesz megegyezés. Júniusban a magyar kormány úgy blokkolta az uniós egységet, hogy az OECD-országokból már 130-ban elfogadták a vállalkozói minimum adót. A lengyelek – akik általában egy platformon vannak Orbánékkal – azután adták áldásukat az adókorlátozásra, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a hétéves uniós büdzsé rájuk eső részének kifizetését, amennyiben az ígért feltételeket teljesíti Varsó.

Riportban számol be a Deutsche Welle arról, hogy az Orbán-kormány LMBTQ közösségeket megbélyegző törvénye számos, kisebbséghez tartozó párt elűzött az országból. Egyesek Berlinben találtak új otthonukra. Magyarországon - a világtrenddel ellentétesen - nemcsak törvényi szintre emelték a homo- és a transzfóbiát, de még nemzeti ideológiát is gyártottak belőle, és  óriásplakátokon szerte az országban, szinte minden busz- és villamosmegállóban azt hirdeték, hogy „Védjük meg a gyerekeket!”

A riportban megszólaltatottak elmondják, először a saját magaddal szembeni gyűlöletet kell legyőznöd, aztán túlélési stratégiát kell kidolgoznod, és mire eljutnál arra a pontra, hogy te és a környezeted feldogozzátok, akkor jön a kormány, ami agyon akar taposni. Ilyenkor teszi fel az ember a kérdést, menni vagy maradni? Mert Orbán az emberek életével játszik, amikor így kampányol.

Az orosz UraNews sarkítva adta vissza a cseh uniós miniszternek, Mikulas Beknek a prágai igazságügyminiszteri találkozón ismertté vált dilemmáját, miszerint: ha Magyarország nem változtat oroszpárti álláspontján, akkor akár az Unióból való távozás lehetősége is fennáll. A vita annak kapcsán robbant ki, hogy a magyar kormány szerint az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciók jobban ártanak a tagállamoknak, mint Oroszországnak. Bek úgy véli, túl messzire ment a magyar fél a szankciók elleni tiltakozásban. A gázársapka bevezetéséről már csak ezért sem tudtak dönteni, a magyar kifogások ezt megakadályozták.

A ghánai Accra reptéri elkerülő úton a rendőrség egy diplomata rendszámú autót állított le, és a benn ülőt le is tartóztatta. A gondatlan vezetés gyanújával elvitt férfi a magyar nagykövetség második embere, Békési Dávid volt – írta meg a Ghanaweb a Classfmonline információjára hivatkozva. A szemtanúk szerint a másodbeosztott diplomata ellenkezett. Később a két külügy között szokásos diplomáciai csatornán az ügy rendeződött és a diplomatát elengedték. Egyes hírek szerint le sem tartóztatták. (A fideszesített új Index szerint a magyar külügy álhírnek minősítette, hogy letartóztatták volna a férfit.)

A Prensa Latina azt írja, hogy a havannai nagykövetünk kiváló lehetőségnek látja a jövőre esedékes, 38. Havana International Fair/Havannai Nemzetközi Vásáron való részvételt, hogy a kétoldalú, magyar-kubai kapcsolatokat még szorosabbra fűzzék. Heincz Balázs a hírügynökségnek adott interjúban részletezte, hogy a vízügyi, agrár- és biotechnológia terén nagy előrelépés várható a két ország együttműködésében.