„Köszönjük,
A lényeg

Az öt legnagyobb EU-tagállam bevezeti a globális minimumadót

10/09/2022 09:20

| Szerző: Klubrádió

Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország akkor is csatlakoznak a társasági adó minimális mértékét globálisan rögzítő kezdeményezéshez, ha Magyarország vétózni akar.

Közös nyilatkozatot adtak ki Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország pénzügyminiszterei, mely szerint "minden lehetséges jogi eszköz" felhasználása árán akkor is csatlakoznak a társasági adó minimális mértékét globálisan rögzítő kezdeményezéshez, ha Magyarország nem hagy fel a vétófenyegetéssel – írja a Reuters.

A hvg.hu összefoglalója szerint Magyarország az utolsó pillanatban, júniusban megakadályozta, hogy az Európai Unió elfogadja a társaságokra vonatkozó 15 százalékos minimumadót, és ezzel ellehetetlenítette a globális reformnak az egész blokkban való törvényerőre emelését. Ennek lett aztán szinte azonnali következménye, hogy a frissítés helyett az USA kerek-perec felmondta a Magyarországgal még a hetvenes években megkötött adóegyezményét.

„Amennyiben a következő hetekben nem sikerül biztosítani az egyhangú támogatást, kormányaink teljes mértékben eltökéltek abban, hogy véghez viszik, amit vállaltak” – fogalmaztak közös nyilatkozatukban Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia pénzügyminiszterei. Nem részletezték, hogy ez milyen formában történhet majd meg, de francia tisztviselők felvetették annak lehetőségét, hogy a megerősített együttműködésnek nevezett uniós jogi eljáráshoz folyamodjanak, amelyhez legalább 10 tagállam részvételére van szükség. A jogszabályokat tagállami szinten külön-külön is elfogadhatják.

„Az adóügyi igazságosság az Európai Unió számára prioritás” – mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter (képünkön), hozzátéve, hogy a reformot jövőre bevezetik „vagy európai, vagy tagállami szinten”.

Magyarország azzal érvelt, hogy a terv jóváhagyása árthat az európai gazdaságnak, de egyes európai tisztviselők szerint Budapest az ellenállást zsarolásra használja fel, hogy hozzáférjen a zárolt több milliárd euró értékű uniós gazdaságélénkítési alaphoz.

A minimumadó a második része annak a két pilléren nyugvó megállapodásnak, amelyet tavaly kötött közel 140 ország a határokon átnyúló adózás szabályainak átírása érdekében. Ennek célja elsősorban a nagy techcégek bevételeinek megadóztatása volna.