„Klubrádió
A lényeg

Népszavazás: másodszorra se engedte át a Kúria a kormány kérdését a gyerekek nemváltásáról

23/03/2022 18:47

| Szerző: Klubrádió

Szerdán ismét úgy döntött a Kúria, hogy nem lehet népszavazást tartani a kormány kiskorúak nemátalakító kezeléséról szóló kérdésében - írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A folyamatot egyszer már elölről kellett kezdeni, mert bár a Kúria egyszer már ugyanerre a döntésre jutott, azt a kormány megtámadta az Alkotmánybíróságon, amely a kormánynak adott igazat. A Kúria viszont az új eljárásban is kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető.

A kormány eredetileg öt kérdést szeretett volna feltenni a "gyermekvédelminek" nevezett népszavazásán, amelyet az országgyűlési választásokkal együtt tartanak április 3-án. Az ötödik kérdés arról szól, hogy kiskorúak számára is elérhetőek legyenek-e nemátalakító kezelések. Egész pontosan így: "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?"

Korábban már kimondta a Kúria, hogy ebben a kérdésben nem lehet népszavazást tartani. Ezt akkor a kormánypárti sajtó úgy interpretálta, hogy a Kúria a "genderideológia mellé állt" – idézte fel a 444. A döntés akkor nem vált véglegessé, mert a kormány megtámadta az Alkotmánybíróságon, azzal érvelve, hogy a Kúria döntése a tisztességes eljáráshoz való jogát sérti. Az Alkotmánybíróság a kormánynak adott igazat: megsemmisítette a Kúria végzését, emiatt pedig új eljárás indult.

A Kúria viszont szerdai döntésében kitartott amellett, hogy a kérdés nem hitelesíthető. Bár a kormány hosszasan taglalta, hogy a kérdést hogyan kell érteni, a Kúria szerint, ha a kérdést feltevő szerint más az értelme a kérdésnek, mint ami abból egyébként következik – azaz, amire a szavazópolgárok gondolnának –, akkor a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű.

A kérdésből sem a „nemátalakító kezelések”, sem az „elérhetőség” tartalma nem világos, így az sem a választópolgárokat, sem a törvényhozót nem állítaná világos döntés elé. A Kúria döntése értelmében a kérdésről népszavazást alkotmányosan nem lehet tartani.