„Klubrádió
Reggeli gyors

A parti véget ért - Brüsszelben nem fogadják el Orbán javaslatait

15/07/2022 08:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az eddig adókedvezményekkel erősen támogatott családoknak megszorításokat kell elviselniük, nem tartható tovább az EU-kritikus álláspont. Magyarország könnyebben hozzájuthat az EU-s pénzekhez, mint Lengyelország, mert itt csak egy embertől függ, Orbán Viktortól. A kormányzat fontolóra vette az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Nemzetközi lapszemle.

2022. július 15. Lapszemle 20220715/KárpátiJános
05:15
00:00

A parti hirtelen véget ért, a Fidesz már nem képes tovább fizetni a választási ajándékokat, a forint szabadesésben, az Orbán-kormánynak elfogyott a pénze, írta a müncheni Süddeutsche Zeitung, a legutóbbi magyarországi fejleményeket szembeállítva azzal, hogy áprilisban Orbán Viktor még bőven nyerte a választást. Annak érdekében mélyen az állam zsebébe nyúlt, támogatásokat osztogatott, majd a győzelmet a Fidesz annak bizonyítékaként értékelte, hogy a polgárok körében jóváhagyó fogadtatásra talált az EU-kritikus kormányzati irányzat.

Választás 2022 - A Fidesz-KDNP eredményváró rendezvénye -
 
Választás 2022 - A Fidesz-KDNP eredményváró rendezvénye -
 
Budapest, 2022. április 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén. Mögötte Máger Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kubatov Gábor pártigazgató, Gál Kinga európai parlamenti képviselő (b-j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán
 

 

Mostanra kiderült, hogy nem időtálló az az ígéret, miszerint az állam kompenzációt fog nyújtani az EU által visszatartott pénzért. Az eddig adókedvezményekkel erősen támogatott családoknak megszorításokat kell elviselniük.

A lap terjedelmes cikke részletesen áttekinti a Magyarországgal, illetve Lengyelországgal kapcsolatos brüsszeli kifogásokat, és hogy milyen feltételek teljesítése esetén számíthatnak uniós támogatásra:

  • a lengyeleknek az Európai Bizottság egyebek közt az igazságügyi miniszteri és a főügyészi tisztség kettéválasztását, a köztisztviselők és parlamenti képviselők vagyoni viszonyainak feltárását, valamint a civil társadalom életének a megkönnyítését javasolja
  • Magyarországtól magas beosztású emberek korrupciós ügyeiben eljárás megindítását várja el, és emellett szóvá teszi a bíráló hangú média járszalagra kényszerítését. Az uniós végrehajtó intézmény arra készül, hogy szeptemberben európai médiaszabadság-törvénytervezetet nyújtson be – jegyzi meg a Süddeutsche.

A lap szerint Brüsszelben Lengyelországot az igazságszolgáltatás mindenfajta szorongatása ellenére olyan jogállamnak tekintik, amely messze nem annyira korhadt, mint a magyar. Ennek ellenére vannak olyan vélemények, hogy a magyarok könnyebben elérhetik az eurómilliárdok folyósítását. A feltételek teljesítésére ugyanis Lengyelországban a kormánykoalíciónak, Magyarországon viszont csak egyetlen embernek, Orbán Viktornak kell rábólintania. Mindazonáltal a müncheni lap úgy tudja: a brüsszeli Bizottságban nem tartják kielégítőnek azt a levelet, amelyet a magyar kormány küldött válaszként a jogállamiság mechanizmus aktiválására.

A Bloomberg magyar sajtóértesülésre hivatkozva arról ír, hogy a kormányzat fontolóra vette az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Az amerikai pénzügyi hírügynökség szerint Orbánra nyomás nehezedik ennek érdekében, mert a befagyasztott uniós alapok kulcsfontosságúak lennének egy sor kérdés megoldásához.

Miért államosít Orbán három közteret Budapesten? – teszi fel a kérdést az EUObserver uniós hírportálon megjelent véleménycikkében Ibolya Tamás a budapesti Városháza volt alkalmazottja, aki jelenleg a Párbeszéd parlamenti frakcióját segíti munkájával. A cikk annak a törvényjavaslatnak a hátterét taglalja, amelynek értelmében a fővárosi önkormányzat tulajdonából az állam kezébe adnák a Podmaniczky Frigyes teret, a Vörösmarty teret és a Széchenyi István teret – utóbbit a József Attila utcával együtt -, majd a hasznosítási jogokat átadnák az V. kerületnek, amelyet történetesen a Fidesz irányít.

A szakértő utal arra, hogy az elképzelhető motivációk közt szerepelnek lukratív ingatlanfejlesztési távlatok, illetve az, hogy ezeken a helyszíneken a népszerű karácsonyi vásárok és a hasonló, közérdeklődésre számot tartó események üzleti vonzerőt jelenthetnek a kormányzó elit számára. De ez az önkényes lenyúlás nem egyedi eset – írja Ibolya Tamás: amióta Karácsony Gergelyt 2019-ben főpolgármesterré választották, az Orbán-kormány azon dolgozott, hogy szűkítse a főváros költségvetését, és ezzel akadályozza a működését, valamint, hogy kisajátítsa magának a nagyléptékű fejlesztéseket.

Elvette az önkormányzat egyetértési jogát, visszatérően mellőzte a demokratikusan megválasztott fővárosi közgyűlést, a közvéleményt és a szakértői javaslatokat. A kormány, törvényhozói jogával élve párhuzamos struktúrákat hozott létre a mobilitási tervezés területén, valamint számos építési projektet kivont a rendes engedélyezési eljárás hatálya alól – ismerteti a helyzetet az EUObserver olvasóival a magyar szerző. Megállapítja, hogy Budapestet, az egyetlen olyan EU-fővárost, amelyet zöldpárti főpolgármester vezet, számos vonatkozásban a szabályosan elfogadott fejlesztési stratégiájával szembe menve alakítják át. Azzal, hogy Orbán Viktor immár negyedszer is megszerezte az alkotmányozó többséget, ez a tendencia tovább fog tartani – teszi hozzá.