„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Ez rablás, amihez Tiborcz szállodájának van köze

22/06/2022 11:00

Kedden este a kormánypártok egy törvénnyel államosították Budapest négy közterét. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ez törvényesített rablás. Azt írta, annak, hogy ellentételezés nélkül elveszik a kiemelt fővárosi köztereket Budapesttől, előbb államosítják, majd a fideszes többségű V. kerületnek passzolják a Vörösmarty teret, a Széchenyi teret és a Podmaniczky teret, nincs köze a budapestiek érdekeihez. "Ehhez a magánérdekeknek van (megint) köze, meg Tiborcz új szállodájának van köze, meg ahhoz az V. kerületi ingatlanhasznosítási gyakorlathoz van köze, amikor bagóért kerülnek a haverokhoz az értékek".

Önkormányzat 2019 - Átadás-átvétel a Főpolgármesteri Hiv
 
Karácsony Gergely, kerékpár
 
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester érkezik kerékpárral hivatalának átadás-átvételére 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI
 

 

A főpolgármester szerint "ha valaki elveszi más tulajdonát, arra van szó a magyarban: lopás. Amikor ezt erőszakkal teszi, az a rablás. Rablás ez, ha törvényt hoznak róla, akkor törvényesített rablás. Ki következik? Kinek a tulajdonát veszi el legközelebb a kormány?" Mint írta, Budapest ezt nem hagyja annyiban, már korábban jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szót ejtett arról is, hogy a kormány vissza akarja állítani a főispáni és vármegyei intézményt, amihez azt írta a főpolgármester, hogy "a polgármesterek biztos nem lesznek szolgabírók". Szerinte amúgy ezek csak arra kellenek, mert addig sem kell a kormánynak a "tomboló inflációval, a zuhanó forinttal, a gazdasági- és energiaválság idején ilyesmivel foglalkozni", amit szánalmasnak és röhejesnek nevezett.