„Klubrádió
A lényeg

Államosították Budapest belvárosi köztereit

22/06/2022 07:02

A főispános salátatörvényben helyezték el a főváros négy belvárosi közterének államosításáról szóló jogszabályt is az „egyes budapesti ingatlanokat érintő feladat- és hatáskör átruházásról” cím alatt. Ez azt jelenti, hogy a kormány 2022. augusztus elsejével ellentételezés nélkül államosítja a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Vörösmarty, Podmaniczky, Széchenyi teret, illetve a tervekhez képest újólag bekerült a József Attila utca a közterületi részeivel.

 
Vörösmarty tér
 
Budapest, Vörösmarty tér (2009 karácsonyi vásár) (ucsendre / Wikimedia Commons)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Budapest,_V%C3%B6r%C3%B6smarty_t%C3%A9r_%282009_kar%C3%A1csonyi_v%C3%A1s%C3%A1r%29_-_panoramio.jpg
 

 

Ezeket aztán átadnak a fideszes vezetésű belvárosi önkormányzatnak. Az elképzelést Karácsony Gergely főpolgármester elfogadhatatlannak nevezte, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes úgy beszélt róla, mintha valakinek betörnének a lakásába, és elvennék tőle azzal, hogy úgyis csak a költségek vannak vele.

A Kiss Ambrussal készült múlt heti beszélgetést, amelyben a fővárosi önkormányzat álláspontjáról beszélt, a lejátszóra kattintva meghallgathatja.

2022. június 17. Reggeli gyors - részlet 22.06.17. Kiss Ambrus
09:09
00:00

A hivatalos nevén a 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, Varga Mihály által benyújtott törvényjavaslatban a Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér elvételét azzal indokolják, hogy ott a kikapcsolódás lehetőségét biztosító közösségi terek fenntartására, továbbfejlesztésére lesz szükség. A Széchenyi tér és a kapcsolódó József Attila utca átvételét Budapest belvárosának gyalogos-turisztikai zónájába integrálásával, zöldfelületfejlesztéssel és új közösségi tér megteremtésével indokolják. Ez utóbbiról a Telex azt írja, hogy a szövegben erről csak annyi áll, hogy az itt tervezett értéknövelő beruházásra az állam külön nevesített támogatást fog adni.

Az ingatlanokat az állam 99 évre szóló ingyenes vagyonkezelésbe adja az V. kerületi önkormányzatnak, így mostantól azok üzemeltetéséről, kezeléséről, közterület-használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszerének kialakításáról a kerület gondoskodik.