„Köszönjük,
A lényeg

A magyar hadügyminiszter újra barátkozik lengyel kollégájával

6/09/2022 13:29

| Szerző: Klubrádió

Bővebb részleteket nélkülöző posztjában Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar hadügyminiszter közölte, találkozott lengyel kollégájával, ennek kapcsán pedig a lengyel-magyar szövetség megőrzéséről, fejlesztéséről írt. A lengyel nemzetvédelmi miniszterrel vélhetően Lengyelországban tárgyaltak, de helyszínt és időpontot nem közölt a magyar tárcavezető. Annyit tudni, hogy a lengyelországi Karpaczban épp nemzetközi gazdasági fórumot tartanak, ahol minden bizonnyal Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is ott lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar hadügyminiszter találkozott Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszterrel, aki egyben hazája miniszterelnök-helyettese is. A magyar honvédelmi miniszter Facebookon közzétett posztja szerint találkozójuk célja a lengyel-magyar szövetség erősítése. Az nem derült ki, hogy az orosz-ukrán háború kapcsán sikerült-e közös pontot találni, hiszen Lengyelország az orosz agressziót elítéli, a magyar kormány pedig kevéssé hajlandó az Oroszországgal szembeni szankciókat támogatni. Szalay-Bobrovniczky annyit írt, most, amikor háború zajlik mindkét ország szomszédságában, fokozottan támaszkodnak az évszázados lengyel-magyar barátságra és szövetségre.

A tárcavezető azt nem közölte, hol és mikor rázott kezet lengyel kollégájával. A posztját kedden késő délelőtt tette ki a Facebook-oldalára.  Annyit tudni, hogy a lengyelországi Karpaczban szeptember 6. és 8. közt gazdasági fórumot tartanak, amelyre több kontinensről érkeznek kormányképviselők és üzletemberek, az eseményen részt vesz a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki és kormánya több tagja is. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Facebook-posztjából kiderül, hogy a több ezer vendég közt vélhetően ő is ott lesz, bejegyzése szerint kedden épp Karpaczba tartott.

Ahogy arról a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében beszámolt, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta: újra együtt akar működni Magyarországgal számos politikai területen, miután a kétoldalú kapcsolatban rövid időre szakadást okozott az ukrajnai háború eltérő megítélése.