„Klubrádió
Reggeli gyors

A lengyeleknek ismét szövetségesre van szükségük: összefognák a V4-eket

6/09/2022 08:34

Ki ez a magányos, önimádó szőke nő? Az új brit miniszterelnököt a brit sajtóban akkora ellenségesség fogadja, mint még egyetlen elődjét sem soha. Mi lesz Kelet-Európában? A növekvő árak nyugtalanítják a lakosságot, erősödik a népharag. Magyarországgal és Lengyelország között rövid időre szakadást okozott az ukrajnai háború eltérő megítélése, de most a lengyel kormányfő békülékeny hangot ütött meg. Trumpék mozgalma félfasiszta. Nemzetközi lapszemle.

2022. szeptember 06. Lapszemle 20220906/Kárpáti János
05:25
00:00

Az a folyamatosan alábecsült Liz Truss lesz az új brit miniszterelnök, akit még a saját konzervatív pártján belül is lenéznek, de most lehet, hogy csalódniuk kell – írja brit tory pártvezető-választás kimeneteléről a berlini Tageszeitung. A taz ennek illusztrálására a brit sajtóból szemezgetett, és megállapította, a 47 éves miniszterelnök-jelöltet akkora ellenségesség fogadja, mint még egyetlen elődjét sem soha. A lap idézi Matthew Parrist, aki a konzervatív londoni Times hasábjain azt írta: egy bolygó tömegével ér fel az, amennyivel Truss túlértékeli önmagát, és amekkora az ambíciója, miközben a politikai esze gombostűfejnyi méretű. A baloldali Guardian kommentátora, Polly Toynbee pedig úgy látja, hogy a tory-k elvesztették az eszüket Truss megválasztásával.

A brit Konzervatív Párt vezetőjének megválasztása
 
A brit Konzervatív Párt vezetőjének megválasztása
 
London, 2022. augusztus 31. A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt utolsó vezetőválasztási összejövetelén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én. Truss Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel verseng a párt vezetéséért. A leendő pártvezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz, miután Boris Johnson kormányfő július 7-én bejelentette távozását a párt éléről. A vezetőválasztás eredményét szeptember 5-én jelentik be. MTI/EPA/Neil Hall
Fotó: Neil Hall
 

 

A berlini újság megjegyzi: miközben egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a briteknek csak 12 százaléka gondolja úgy, hogy Truss jó kormányfő lesz, a 172 ezer konzervatív párttag többsége, 81 ezren szavaztak rá, míg riválisa csak 60 ezer voksot kapott. Truss megválasztása – írja a taz – hasonlóan Boris Johnson három évvel ezelőtti megválasztásához a konzervatív establishment elleni állásfoglalásként értelmezhető. A különbség az, hogy Johnson saját elhatározásából helyezte magát az elit konszenzusán kívülre, Truss viszont sohasem tartozott oda. Nem tud felmutatni megfelelő szülőket, nem járt a megfelelő iskolákba, nem tudja jól kifejezni magát, szőke nő, szűkös anyagi eszközökkel, ugyanakkor önimádó, magányos és populista – a nyáron nagyjából ezt lehetett róla olvasni.

A Le Monde azt emeli ki, hogy a brit miniszterelnöki tisztség várományosa meggyőződéses liberális: Leeds környékén nőtt fel, miként magáról mondta, „a vörös fal szívében” – így szokták emlegetni az elszegényedett Észak-Angliát.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a hétvégi prágai tüntetés nyomán azt írja: számos kelet-európai ország az orosz energiaellátástól függ, és alternatíva híján félő, hogy a helyzet az eddiginél is kritikusabbá válik: a növekvő árak nyugtalanítják a lakosságot, erősödik a népharag. A lap a problémás tényezők közt említi a térség gyenge kormánykoalícióit, a növekvő inflációt, a gazdasági növekedés lanyhulását és az erősödő oroszpárti hangulatot.

Az EurActiv brüsszeli uniós hírportál ismerteti azt az interjút, amelyet a Sieci lengyel kormánypárti hetilapnak adott Mateusz Morawiecki, és amelyben a miniszterelnök azt mondta: együtt akar működni Magyarországgal számos politikai területen, miután a kétoldalú kapcsolatban rövid időre szakadást okozott az ukrajnai háború eltérő megítélése. Az EurActiv kifejti: a visegrádi csoporton belül Lengyelország, Csehország és Szlovákia Ukrajna támogatása mellett döntött, beleértve az Oroszország elleni kemény szankciók támogatását is, miközben Budapest vonakodik feladni együttműködését Moszkvával.

Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor
 
Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor
 

 

„Kellő tisztelettel ukrán kollégáink iránt, szeretnénk visszatérni az együttműködés ezen formájához” – fogalmazott Morawiecki, aki szerint a háború megítélésén túl az összes többi kérdés, amelyben szolidaritást mutattak és támogatták egymást, „újra össze fogja kötni” a V4-eket. Az EurActiv megjegyzi: Lengyelországnak ismét szövetségesre van szüksége, egyebek közt abban, hogy megkapja a COVID-járvány utáni helyreállítási alap rá eső részét. Varsó, miként Budapest is, egyelőre csak várja az EU-pénz érkezését, mert Brüsszel szerint eddig nem valósította meg az ígért reformintézkedéseket.

A Los Angeles Times a Trump-jelenségről ír, a Tegyük Újra Naggyá Amerikát republikánus mozgalommal kapcsolatban azt írja: Joe Biden elnöknek igaza van, amikor azt félfasisztának minősíti. A kaliforniai nagyváros vezető lapja kitér arra, hogy Tucker Carlson, a befolyásos Fox News műsorvezetője leplezetlenül csodálja az olyan önkényurakat, mint amilyen Orbán Viktor, Magyarország erős embere, aki „fehér keresztény nacionalistaként lerombolta az ország demokratikus hagyományait”.

A Liberation élesen bírálja, az LMBT-közösség elleni közvetlen támadásnak nevezi azt, hogy Szerbiában betiltották az ebben a hónapban tervezett melegfesztivált. Az Europride betiltását a lap Aleksandar Vucic szerb elnök autoriter hatalomgyakorlásának tudja be, és a szabadságot fojtogató eljárásmódként, az alapvető jogok és a véleménynyilvánítási szabadság korlátozásaként értelmezi.