„Köszönjük,
A lényeg

Hetvenezren tüntettek a kormány ellen Prágában

3/09/2022 22:01

| Szerző: Klubrádió

Tízezrek követelték szombaton délután Prágában a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobboldali ötpárti kormány lemondását – írta az MTI prágai tudósítója.

Csehország az első helyen! jelszóval megtartott tüntetésen felszólalók szerint a mai cseh kormány antiszociális, képtelen megbirkózni az energiaválsággal, a növekvő inflációval, hibás politikájával szegénységbe taszítja a lakosságot és katasztrófába sodorja az országot  írja a 24.hu.

A tüntetők azt követelték, hogy a cseh gazdaság szabaduljon meg a külföldi függőségtől, az ország legyen semleges, s a kormány állapodjon meg Moszkvával az orosz gáz behozataláról.

Fotó: Facebook
 

"A kormány gazdaságpolitikája teljesen elhibázott, s ha ehhez hozzáadjuk az Európai Unió hasonlóan hibás zöldpolitikáját és Ukrajna-politikáját, akkor az eredmény nem lehet más, csak katasztrófa és szegénység" – jelentette ki a tüntetésen Miroslav Sevcík, a prágai Közgazdasági Főiskola nemzetgazdasági karának dékánja.

A felszólalók – döntően baloldali, nemzeti irányultságú civil szervezetek és parlamenten kívüli pártok képviselői – a kormány mellett élesen bírálták az Európai Uniót is, elsősorban Brüsszel energiapolitikáját, s egyben elhibázottnak minősítették az orosz-ukrán konfliktushoz való hivatalos hozzáállását

A parlamenti pártok közül a tüntetést egyedül a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) támogatta. 

A miniszterelnök szerint a szombati prágai tüntetést az oroszbarát, szélsőséges nézeteket valló erők hívták össze, amelyek Csehország érdekei ellen dolgoznak. "Nyilvánvaló, hogy az orosz propaganda és a dezinformációs kampányok ismételten megnyilvánulnak Csehországban is. És vannak, akik bedőlnek nekik" – reagált a sajtóban a kormányellenes megmozdulásra Petr Fiala.