„Klubrádió
Reggeli gyors

Politikai ügyekben a kormányzat befolyásolja a bírákat

15/08/2022 07:28

Az uniós országok közül egyedül Magyarország tárgyal az oroszokkal. Az amerikai republikánusok az orbáni receptben azt keresik, hogy hogyan lehet mindössze egyharmadnyi szavazói támogatással teljesen átvenni az irányítást az országban. Politikailag kényes ügyben döntene a magyar bíróság? Válogatnak a magyar bírák között, hogy semmiképpen se veszítsenek: jó példa erre a Klubrádió számos pere is. – témák a külföldi sajtóból. Nemzetközi lapszemle.

2022. augusztus 15. Lapszemle 20220815/Csernyánszky
05:51
00:00

A magyar alkotmány egyik legavatottabb ismerője, Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora véleménycikkben keresi annak az okát, mivel tudta elbűvölni Orbán az amerikai konzervatívokat? Egy olyan ország miniszterelnöke, amely Indiana állam méretű és kevesebben lakják, mint New York Cityt. A Capitolium, azaz a törvényhozás lapjaként is elkönyvelt The Hill oldalán olvasható írásban összeszedi ezeket, mint az illiberalizmus, a kulturális háború, Soros György démonizálása, ami az antiszemitizmusra hasonlít, a migrációellenesség, a gender és LMBTQ-sértegetések, és legutóbb a náci terminológiával felérő fajelmélet, amelyben Orbán olyan fajokat emlegetett, amik a keresztény európain kívül esnek.

Orbán Viktor már a CPAC helyszínén
 
 Orbán Viktor miniszterelnököt (j) köszöntik az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) nyári konferenciájának megnyitója előtti programján, az Alapjogokért Központ fogadásán a CPAC helyszínén Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 


Ám mindezeknél valószínűleg többet mond az amerikai konzervatívoknak az, hogyan lehet a nagyjából egyharmadnyi szavazói támogatottsággal választást nyerni, és úgy átalakítani a választási rendszert, hogy az ilyen paraméterekkel is legitim legyen. Például a parlementet a felére csökkentve könnyedén elérte, hogy a 199 hely többségét bebiztosítsa magának. Kontroll alá vette a médiát, az igazságszolgáltatást pedig a saját embereivel töltötte fel, így – ahogy azt az EBESZ választási megfigyelői megjegyezték összegzésükben, bármilyen választási kihágás van, adekvát jogorvoslat nincs rá. Ugyanennek mintájára kezdik átírni a választási törvényeket, de a bíróságok és kormányzók választásánál az orbáni recept Amerikában aligha működik. Hacsak, jegyzi meg Kim Lane Scheppele, engedékeny nem lesz a konzervatív többségű alkotmánybíróság.

A magyarországi orosz gázvásárlásokról az amerikai Bloomberg hírügynökség azt írja, csak augusztusig biztosított a napi 2,6 millió köbméter gáz – ami Törökországon át érkezik, de hogy szeptembertől is több gáz érkezzen, arról még meg kell egyezni az oroszokkal. További 700 millió köbméterről szeretne szerződést kötni a magyar kormány a Gazprommal, hogy a tartalékkészletet növelni tudja.

A brit Guardian azt írja, hogy gáz Bulgárián keresztül is érkezik, a Török Áramlat útvonala szerint ott lép be az EU területére, de az oroszok már leállították a bolgároknak a gázszállítást. Csak Magyarországnak és Szerbiának adnak el ezen a vezetéken keresztül. A cikk kiemeli, hogy az uniós országok közül egyedül Magyarország tárgyal az oroszokkal, mintegy két hete Szijjártó látogatott el Moszkvába, hogy újabb gázszerződést kössön. És Magyarország az egyetlen, amelyik nem hajlandó elfogadni az uniós tagállamok által vállalt 15%-os gáz energiatakarékossági programot. Németország – az uniós átlagot javítva – 20%-os energiaspórolást ígért be. A kormány elrendelte a hivatalokban, sőt a magánszektorban is, hogy a szobák hőmérsékletét 19 C fokra kell csökkenteni, betiltották a privát úszómedencék fűtését, és este 10-től hatig nem fognak ezentúl világítani az utcai neon-reklámtáblák sem. Hannoverben július óta a városi fenntartású hivatalokban és szabadidő központokban már ki is kapcsolták a mosdókban a melegvizet.

Évek óta külső és belső befolyásgyakorlásnak vagyunk kitéve, fogalmazott Vasvári Csaba, a Fővárosi Törvényszék bírája, amikor interjút adott az Observernek. Már a felvezetőből kiderül, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem független, azaz a jogállami normasértés tetten érhető, aminek egyesen következménye az uniós pénzek megvonása.

Bemutatták Schmidt Mária új esszékötetét
 
Bemutatták Schmidt Mária új esszékötetét
 
Budapest, 2022. június 8. Varga Zs. András, a Kúria elnöke Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész új, Korszakhatáron címet viselő esszékötetének bemutatóján a Terror Háza Múzeumban 2022. június 8-án. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában megjelent kötet Schmidt Mária 2018 és 2022 között megjelent írásainak válogatása. MTI/Kovács Anikó
Fotó: Kovács Anikó
 

 

Vasvári megvesztegetésről és a bírói kinevezési gyakorlat nepotista jellegéről is beszél, illetve arról, hogy az Országos Bírói Hivatal élére kinevezett vezető túl nagy hatalmat összpontosít a kezében, amit már az EB és az Európa Tanács is kifogásolt korábban. Egy névtelenséget kérő volt bíró is elmondta a Gaurdiannek, hogy még ha az ügyek többsége fair eljárás keretében zajlik, a politikailag kényes ügyekben csak olyan bírók dönthetnek, akik a kormány számára kedvező döntést fognak hozni.

Az Amnesty International program igazgatója, Demeter Áron ezeket az állításokat mind megerősítette, példaként az egyre nagyobb támadásoknak kitett kisebbségeket, menekülteket, LMBTQ csoportokat, civil szervezeteket, és a független sajtóorgánumokat hozta fel, köztük a Klubrádió fellebbezésében ítélkező bírák eljárását, amely példa arra, miként befolyásolja a kormányzat a bírói döntéseket. A magyar bírósági ítélkezés elfogulatlanságában már nem lehet bízni, jogorvoslatot gyakorlatilag csak a strasbourgi nemzetközi bíróságtól lehet remélni.