„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 21. epizód

28/01/2024 09:04

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Búcsút vettünk az Altamira felfedezése című filmtől, és az annak kapcsán felmerült szociáldarwinizmus elemzésének is pontot tettünk a végére; majd Lengyelország felé vettük az irányt Az ígéret földje című alkotás kapcsán.

2024. január 27. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2024. január 27., szombat 13:30)
25:27
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Eszmetörténeti utazásunkat folytattuk. A múlt heti témát befejezendő a szociáldarwinizmus hatásáról beszéltünk, amely a második világháború idején is megmutatkozott. Paár Ádám, történész-politológus vendégünkkel ennek kapcsán 20. századi nyelvpolitikai jelenségekre is kitértünk, mielőtt egy új film segítségével tovább vizsgáltuk a korabeli liberalizmus átalakulását.

Időben valamelyest előrébb haladtunk, egészen a 19. és 20. század fordulójáig, amely időszakra fókuszál Andrzej Wajda Az ígéret földje című drámája. A lengyelországi területen végbemenő földrajzi változások, a franciákkal való viszony és az általánossá váló lengyel emigráció okait kezdtük keresni a 21. részben Paár Ádámmal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával.

A beszélgetésből kiderült, hogy a 19. század közepén éppen forradalmi lázban égő Európa bármely országában is kötöttek ki a hazájukat elhagyó lengyelek, biztosan részt vettek a harcokban, hogy küzdjenek a szabadságért. A világ másik felén is az terjedt el a lengyelekről, hogy ők képviselik bátorságukkal az összes függetlenségéért harcoló európai nemzetet.

Így a századforduló idején, a jellemzően politikai okokból Amerikába emigráló lengyeleket olyan szeretettel fogadták, mint a korábban érkezett, a forradalmuk leverése miatt búsuló, de főleg annak következményeitől tartó magyarokat.

Az Államokban mindenhol hősként tekintettek Kossuthra, mindenhova meghívták, ő minden társas eseményt igyekezett megragadni, hogy támogatást kérjen hazájának, és minden alkalommal szívélyes nemleges válaszokba ütközött. Miközben tetteit elismerendő, a Kossuth Lajos iránti rajongásból egy komoly magyarság-kultusz alakult ki, mondta el Paár Ádám. Nem csupán a magyaros ruhák jöttek divatba, a férfiak még Kossuth szakállát is utánozták. Nem mellesleg Abraham Lincoln is Kossuth hatására alakította arcszőrzetét a mára jól ismert, jellegzetes fazonra.

Paár Ádám, történész-politológus vendégünkkel a jövő héten az Egyesült Államokból visszatérünk Közép-Kelet Európába, és Az ígéret földje című drámát közelebbről is megvizsgálva beszélgetünk a lengyelországi társadalmi és politikai berendezkedéséről, és természetesen aktuális sorozatunk központi témájáról, a korszakban tovább formálódó liberalizmusról.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Mozgóképizmus
2024. január 27. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes