„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 17. epizód

30/12/2023 15:43

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Mozgóképizmus legutóbbi adásában még mindig az első izmus elemzését folytattuk. A sorozatban, rengeteg vonatkozó filmet felhasználva, alaposan megvizsgáljuk a liberalizmus folyamatos változását, az eszme születésétől közel napjainkig. Kutatásunk az 1860-as évekbeli Egyesült Államokban folytatódik.

2023. december 30. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. december 30., szombat 13:30)
25:43
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A korábbi adásban, a 19. század közepi Itália ismertetésekor Paár Ádám történész-politológus nagy hangsúlyt fektetett az akkor a területen mindent átható észak és dél közötti megosztottság bemutatására. Habár ez alkalommal az Egyesült Államokban kutattuk tovább a liberalizmus fejlődését, hasonló szembenállással találkoztunk. Még ha nem is ezért mentünk oda.

Segédanyagunk a Lincoln című film volt, amelyről egészen más megközelítésben már beszéltünk. Akkor természetesen annak egyik központi eseményét, magát a polgárháborút vizsgáltuk, amelytől különben nem független a liberalizmus átalakulása. A korszak továbbra is az 1860-as évek, amelyben az északi és a déli területek közötti ellentét mentén beszélhetünk már konföderációs és unionista felfogásról, illetve ekkor körvonalazódott a demokrata és a republikánus párt. A széria 17. részében az említett film kapcsán Paár Ádámmal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával megnéztük közelebbről az Egyesült Államokban az akkori társadalmi berendezkedést, politikai és gazdasági állapotokat, amelyek mind hozzájárultak a polgárháború kirobbanásához, valamint a pártok által felvállalt eszméket, amelyeket az adott kor és helyszín valamelyest a maga képére formált, így alakítva tovább vizsgálatunk tárgyát, a liberalizmust is.

A következő adásban történész-politológus vendégünkkel maradunk az Egyesült Államokban, és továbbra is a Lincoln című filmet használjuk arra, hogy a korabeli liberalizmust elemezzük, illetve megvizsgáljuk, hogy a rasszizmus elfogadása vajon meddig lesz független attól, hogy az illető déli vagy északi, demokrata vagy republikánus.

Hangosfilm – Mozgóképizmus
2023. december 30. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes