„Támogassa
Hangosfilm - Mozgóképizmus

Liberalizmus a vásznon – 16. epizód

25/12/2023 14:30

| Szerző: Timár Ágnes

A Hangosfilm – Mozgóképizmus szombati adásában tovább vizsgáltuk a liberalizmus évszázadokat felölelő alakulását.

2023. december 23. Hangosfilm - Mozgóképizmus (2023. december 23., szombat 13:30)
29:10
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
A segédanyagnak használt filmekkel már eljutottunk a 19. század második feléig, és megállapítottuk, hogy az akkor liberalizmusnak nevezett eszme már egyre jobban hasonlított a maira. Immár három hete A párduc című film kapcsán az 1860-as évek megosztott Itáliájáról beszélünk, legutóbb ennek mentén a korabeli banditizmusról volt szó.

A liberalizmus filmes ábrázolásait összegyűjtő sorozatunk 16. részében Paár Ádám történész-politológus továbbra is A párduc című filmet segítségül hívva elemezte az olasz egység létrejöttének akadályait, köztük a délen egyre fejlődő banditizmus okait.

Remélhetőleg sokan emlékeznek a Piedone-filmekre, és azon belül egy momentumra, amikor megkérdezik hősünktől, hogy olasz-e, mire az a válasza, hogy nápolyi. Ha még az 1970-es években is számon tartották magukról és egymásról az olaszok, hogy északi vagy déli területről származnak, akkor nem csodálkozhatunk, hogy bő száz évvel korábban, amikor még az itáliai egység csak tervben volt, egy sokkal hangsúlyosabb szembenállást kellett kezelni.

A korábbi adásban Paár Ádám történész-politológussal arról már beszélgettünk, hogy természetesen nem mindenki lelkesedett a közösködés gondolatáért. Északon meg voltak róla győződve, hogy a déli lakosság barbár népség, míg délen, talán a politikai, illetve katonai hátrány miatt is folyamatos kisebbrendűségi érzéssel küzdöttek, és meggyőződése volt az ott élők többségének, hogy egység alatt Észak a Dél bekebelezését érti. A dél-olaszokat körüllengő sztereotípia, amely szerint züllöttek, és bűnözők, szinte maga generálta az eredményt, hogy kialakuljon egy jellegzetes banditizmus a térségben. Ugyanakkor ez jelen volt északon is, hangsúlyozta Paár Ádám. Csak mintha délen büszkeség is eltöltötte volna a valóban illegalitásban működőket, hogy milyen szervezetten képesek intézni a hozzájuk tartozó terület ügyeit.

Paár Ádámmal, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársával ebben az adásban folytattuk a film, és azon keresztül a maffia 19. századi történetének bemutatását.

A következő adásban Paár Ádám, történész-politológus vendégünkkel továbbállunk és az Egyesült Államokba térünk vissza. A Lincoln című film, beszélgetéseinkben már előkerült más megközelítésben, de jelenlegi sorozatunkban az említett alkotáson keresztül vizsgáljuk a liberalizmus folyamatos átalakulását.

Hangosfilm – Mozgóképizmus
2023. december 23. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes